Kako bi prebacio sirovu naftu iz Moslavine za Rijeku, MOL se odlučio na riskantan željeznički transport koji sa sobom uvijek nosi rizik od izlijetanja i ekološke katastrofe. Sve se ovo može izbjeći na način da se nafta jednostavno preradi u Rafineriji Sisak, ali poznato je kako MOL već neko vrijeme planira ovu rafineriju ugasiti.

Sindikalisti Nove Solidarnosti upozoravaju javnost kako će sutra MOL preko Hrvatske prevoziti sirovu naftu putem željeznice čime se riskira ozbiljna ekološka katastrofa. Sirova nafta će se prevoziti iz Moslavine prema Rijeci u 12 željezničkih cisterni.

“Upozoravali smo na nesiguran utovar nafte u Graberju Ivaničkom, bez pravovaljanih sigurnosnih uvjeta, bez vaganja tereta, bez pravog protupožarnog osiguranja, sa sumnjivim načinom utovara i preinakama na željezničkim cisternama po idejnom projektu nekog kvazi menadžera. Danas upozoravamo na opasnost za cijelu zemlju jer je poznata činjenica da su nam željezničke prometnice pretrpane. Upozoravamo na sastav nafte koja je daleko opasnija od prijevoza benzina, dizela ili plina. Upozoravamo na mogućnost ekološke katastrofe, a samim time i opasnost za turizam kao najvažniju gospodarsku granu. Naftu na ovaj način voze teroristi ISIL-a, te Kanada i Amerika po bespućima svojih zemalja. A mi smo prvi primjer u svijetu gdje se nafta vozi iz Rafinerije na neku drugu lokaciju”, navode u priopćenju sindikalisti.

Iz sindikata navode neke svjetske primjere ekoloških katastrofa nastalih ovakvim prijevozom nafte pri čemu stradavaju ljudi i okoliš. U SAD-u i Kanadi se u posljednjih osam godina dogodilo desetak slučajeva izlijetanja vlaka sa sirovom naftom, a posljedice su uvijek kobne. Poznata je nesreća u Kanadi 2013. kad je nakon izlijetanja vlaka sa sirovom naftom uslijedila eksplozija prilikom koje je stradalo 47 ljudi, a centar gradića Les Megantica u Quebecu ostao je dobrim dijelom u plamenu. Slične katastrofe se događaju i u SAD-u, od kojih se zadnja, na sreću bez ljudskih žrtava, zbila prošli mjesec u saveznoj državi Oregon.

Umjesto da se nafta prerađuje u Rafineriji Sisak, MOL je odlučio riskirati i prevesti naftu do Rafinerije u Rijeci, što je indikativan potez kojim se sisačka Rafinerija nastoji proglasiti suvišnom i ugasiti. Borbeni radnici Nove solidarnosti to sigurno neće dozvoliti, a današnjim obaviještavanjem javnosti o ovom transportu pokazuju svoju društvenu svijest te istovremeno ukazuju na beskrupuloznost kapitala koji je radi logike profita u stanju ugroziti čitavo društvo.

Besplatno se pretplatite na dvotjedni izbor članaka Radničkog portala.