Netom nakon završenog štrajka u Dalekovod proizvodnji, osmodnevne bitke koju su dobili ujedinjeni radnici, Uprava je krenula u osvetu prema dijelu radnika. Osim razgovora s Ivicom Bajlovićem koji nam je pojasnio o kakvoj se odmazdi radi, u tekstu donosimo i kratki osvrt na veličanstveni štrajk i njegove pouke.

Prije nešto više od dva tjedna, u srijedu 21.ožujka, završio je štrajk radnika Dalekovod proizvodnje kojim su se uspjeli izboriti za produljenje Kolektivnog ugovora, čime je spriječen planirani napad Uprave na radnička i materijalna prava. Kako se nakon štrajka klasni sukob ne bi primirio, brine se upravo Uprava koja je dijelu radnika odlučila naprasno otkazati ranije potpisane ugovore na neodređeno.

Četrnaest radnika u pogonu u Dugom Selu sada ne može ući na radno mjesto jer nisu htjeli prihvatiti novu, jednostranu prevaru od strane Uprave.

“Prije štrajka, radnici koji su bili na određeno dobili su i potpisali nove ugovore na neodređeno od 1. travnja. Uprava ih je na taj način planirala kupiti da ne sudjeluju u štrajku, međutim to im nije uspjelo jer su i oni sudjelovali. Sada im Uprava jednostrano želi poništiti te ugovore, a nude im i razne sporazume u kojima se odriču prava na sud i sl. Neki radnici su pristali i sada opet dobili ugovore na određeno na tri mjeseca. Radnici koji na to nisu pristali sada ne mogu ući na posao, poslodavac im priječi ulaz, još je pozvao i dodatne snage osiguranja. S pravne strane, radnici u rukama imaju valjane ugovore kojima od 1.travnja prelaze na neodređeno, ali radi očitog revanšizma od strane Uprave oni već četiri dan ne mogu doći na posao. Mi ćemo po proceduri sljedeći tjedan zatražiti zaštitu prava tih radnika od poslodavca, a spremni smo dalje pokretati i sudske procese, a ako treba, organizirat ćemo i prosvjed pred Ministarstvom rada”, kaže nam Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovod koji je i organizirao uspješni štrajk.

Osim navedenih radnika, Uprava je odlučila nagaziti i samog Bajlovića i sada na sudu traži nadomjestak suglasnosti radničkog vijeća i sindikata da se njemu uruči otkaz, na temelju ranije optužnice koja je, prema njegovim riječima, utemeljena na lažima i neistinama. Ročište je zakazano za 14. svibnja.

Podsjetimo, štrajk radnika Dalekovod proizvodnje započeo je u ponedjeljak 13. ožujka radi planiranih smanjenja plaća i ukidanja drugih materijalnih prava. Stari Kolektivni ugovor isticao je 31. ožujka, a Uprava je tada namjeravala radnicima ponuditi nove ugovore o radu s plaćama umanjenim za 20 posto, te ukinuti ranije pravilnike. Ono što je još koncem veljače izgledalo samo kao mogućnost, 13. ožujka buknulo je u štrajk koji svojom snagom, brojnošću i dinamikom ostaje upisan u povijest radničke borbe u Hrvatskoj. Na njegov tijek i pouke se sada valja osvrnuti.

Tijekom štrajka, moral, strpljivost i ustrajnost radnika ne da nisu padali, već su samo rasli. Drugi dan štrajka radnici su blokirali izvoz robe koju je Uprava namjeravala izvesti iz pogona, a četvrti i peti dan u štrajk su se uključili i radnici u administraciji.

Od samog početka, štrajku se odazvalo 99 posto radnika iz oba pogona- u Velikoj Gorici i Dugom Selu. Štrajk su odmah došli podržati i neki drugi borbeni sindikati (Novi sindikat, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Novi sindikat Plive ), dok Sindikat metalaca Hrvatske (SMH), kao drugi sindikat u Dalekovodu, štrajk nije podržao čime si je jednom zauvijek u Dalekovodu iskopao grob. S vremenom, podršku štrajku davali su i ostali radnici iz Hrvatske (iz Pule, Lipovljana, Siska…).

Uprava je štrajk pokušavala razbiti raznim metodama. Prvo je zaprijetila kako će na mjesto radnika u štrajku doći raditi agencijski radnici što je bila očajna i prazna prijetnja koja se dakako nije obistinila jer takav posao ne mogu raditi neobučeni radnici. Strojevi su ostali u stanju mirovanja. Zatim je, tradicionalno, po uzoru na sve kapitalističke Uprave, počela vršiti pritisak putem poruka prijetnji otkazima, ali radnike ni to nije pokolebalo. Osim što se mlađe radnike nije dalo kupiti ranije potpisanim ugovorima na neodređeno, vrijedi napomenuti i da je mnogo radnika Dalekovoda pod kreditima, ali ih ni taj egzistencijalni pritisak (na koji je Uprava dakako računala) nije slomio.

Tijekom štrajka, moral, strpljivost i ustrajnost radnika ne da nisu padali, već su samo rasli. Drugi dan štrajka radnici su blokirali izvoz robe koju je Uprava namjeravala izvesti iz pogona, a četvrti i peti dan u štrajk su se uključili i radnici u administraciji (inženjeri, programeri, tehnolozi…). Radi pokušaja s agencijskim radnicima Upravu su prijavili inspekciji, a s vremenom su tvornicu posjetili i predstavnici skandinavskih firmi koje posluju s Dalekovodom kako bi vidjeli što se događa. Usred svega, radnici Dalekovoda su u subotu 16.3. našli vremena doći podržati zagrebački prosvjed radnika Hrvatskog telekoma.

Štrajk je okončan u srijedu 21. ožujka kada je potpisan stari Kolektivni ugovor čime su radnici spriječili srozavanje plaće i materijalnih prava. Time je bitka završila radničkim trijumfom.

Stoga iz štrajka radnika Dalekovoda valja izvući sljedeće pouke.

Prvo, radnici Dalekovoda pokazali su rijetko viđeno jedinstvo, masovnost i nepokolebljivost. Uspješne štrajkove zadnjih godina (Studentski centar, Lipovljani lignum) ne leđima je iznijela hrabra i napredna manjina, dok smo ovdje od samog starta gledali složnu većinu, skoro stopostotnu. Takav borbeni sastav ruši sve egzistencijalne strahove (od prijetnji otkazom od strane Uprave do razmišljanja o kreditima i ovrhama) jer Upravu tjera na brže povlačenje. Mlađi radnici nisu se dali kupiti ugovorima na neodređeno, a na kraju je postignuto jedinstvo radnika iz pogona i administracije čime je proizvodnja paralizirana do kraja.

U vremenu gaženja radničkih prava i posljedičnog otuđenja i demoraliziranosti mnogih radnika u Hrvatskoj, ovaj štrajk ostale radnike može itekako potaknuti da usprave kičmu i postanu svjesni svoje snage u društvu.

Drugo, radnici Dalekovoda u praksi su pokazali da radnici (u širem društvenom kontekstu) nisu “mali ljudi”, nego ljudi koji stoje na izvoru proizvodnje društvenog bogatstva, bez čijeg rada nema ni lipe u džepovima poduzetnika i njihovih političara, i bez čijeg rada se kapital ne može umnožavati. U vremenu gaženja radničkih prava i posljedičnog otuđenja i demoraliziranosti mnogih radnika u Hrvatskoj, ovaj štrajk ostale radnike može itekako potaknuti da usprave kičmu i postanu svjesni svoje snage u društvu.

Treće, sve pohvale zaslužuje i rukovodstvo štrajka, tj. sedmeročlani štrajkaški odbor na čelu sa predsjednikom sindikata Ivicom Bajlovićem i povjerenikom Mladenom Hrženjakom. Na načelima maksimalne transparentnosti i radničke demokracije, oni su briljantno koordinirali suradnju i komunikaciju između dva pogona, međusobno udaljena više od 25 kilometara. Time je pokazana važnost organizacije i nužnost rukovodstva u ovakvoj industrijskoj akciji- još jedan udžbenički primjer svim nadolazećim generacijama.

Četvrto, Sindikat metalaca Hrvatske i ovdje se pokazao kao nesposoban, korumpiran i otvoreno antiradnički nastrojen budući da je radnike nastojao odgovarati od štrajka šireći dezinformacije o navodnoj nelegalnosti što je obična obmana, gotovo po narudžbi Uprave. Štrajkom je razotkriven nesklad između interesa radnika i interesa sindikalne birokracije iz redova SMH. Radnici koji u firmi imaju SMH (ili neki drugi granski sindikat koji ima povijest izdaje radnika i kolaboracije s upravom) trebaju dobro provjeriti kako se ponašaju njihovi povjerenici, te uvijek imati spremnu opciju osnivanja novog sindikata kojeg će imati pod kontrolom i koji će im služiti za borbene ciljeve, što i jest temeljna svrha sindikalizma. Radnici Dalekovoda taj su postupak doveli do savršenstva ovim štrajkom.

Da rezimiramo; nepokolebljivost ujedinjene radničke baze, ukazivanje na strukturnu moć radničke klase u društvu, važnost rukovodstva i dobre organizacije, prokazivanje žutih sindikata- to su glavne pouke štrajka u Dalekovodu u kojem smo svaki dan sudjelovali i sve navedeno pomno pratili.

Uprava iz svega očito nije naučila ništa kada je krenula u odmazdu prema dijelu radnika. Mi ćemo borbu radnika Dalekovoda pratiti i dalje. U slučaju izbijanja prosvjeda, ne treba sumnjati u njegovu masovnost. Radnici Dalekovoda stoje i dišu kao jedan.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org