Štrajk radnika Dalekovod proizvodnje ušao je u četvrti dan. Posjetili smo pogon u Velikoj Gorici i saznali mnoge ohrabrujuće novosti, kao i neke uzaludne pokušaje antiradničke uprave s Gordanom Kolakom na čelu- kako bi se štrajk pokušao oslabiti i suzbiti.

I danas smo posjetili naše ustrajne i složne radnike Dalekovod proizvodnje u pogonu u Velikoj Gorici. Na licu mjesta smo se uvjerili u njihov borbeni duh koji je i četvrti dan snažan kao i prva tri dana:

1. Štrajk ne samo da ne jenjava, već je brojčano i pojačan- radnicima u pogonu danas su se priključili i radnici u administraciji (inženjeri, tehnolozi, programeri…). U oba pogona (Velika Gorica i Dugo Selo) brojnost i moral radnika nimalo ne opadaju, već upravo suprotno- samo rastu!

2. Klasičnim metodama zastrašivanja, uprava pojedincima prijeti otkazima, ali radnici se ne daju slomiti. Metode uprave su očajničke i uzaludne, o podlosti da i ne govorimo.

3. Kao što smo pisali, Dalekovod izvozi u skandinavske zemlje (Norveška, Švedska, Finska). Tamošnje firme koje naručuju visokokvalitetne proizvode naših radnika ne žele poslovati s firmama gdje ne postoji kolektivni ugovor i gdje su plaće radnika niske. Stoga su njihove delegacije danas stigle u firmu da vide što se događa. Baš nas zanima kako će uprava objasniti svoje planove rezanja radničkih plaća i materijalnih prava (dodataka na plaću), uz istovremene zahtjeve za povećanim opsegom proizvodnje.

4. Uprava mlađe radnike (koji su godinama radili preko ugovora na određeno) nastoji sada pridobiti nuđenjima ugovora na neodređeno kako bi ih odvratila od štrajka, ali i to je bezuspješno- mladi radnici stoje rame uz rame sa svojom starijom braćom u štrajku!

5. Jučerašnje prijetnje uprave da će poslati agencijske radnike da rade kako bi slomili štrajk, od radnika su naišle na logičan odgovor: prijavu inspekciji budući da na takvim poslovima ne mogu raditi neosposobljeni radnici za privremeno zapošljavanje.

6. Od radnika smo saznali da predsjednik uprave Gordan Kolak ima plaću od 75 000 kuna bruto- to je i sam rekao na jednom radničkom skupu prije nekoliko mjeseci!

Iskoristili smo priliku da se obratimo okupljenim radnicima jednim govorom podrške:

1. Kazali smo kako Radnički portal prati i podržava štrajk iz dana u dan i naveli neke pozitivne primjere radničkih borbi u Hrvatskoj zadnjih godina- u štrajk radnika Studentskog centra koncem 2016. stupilo je svega 80-90 radnika od 900-tinjak ukupno zaposlenih pa su uspjeli izboriti kolektivni ugovor. A u Dalekovodu je odaziv preko 90 posto!

2. Poručili smo radnicima da nisu sami- prenijeli smo im podršku radnika sisačke Rafinerije ujedinjenih u Stožer za obranu RNS, radnika novoosnovanog Stožera za obranu brodogradnje- Uljanik, radnika pilane Lipovljani Lignum koji su se ljetos također putem štrajka izborili za svoja prava…Radnici su na to odgovorili bučnim aplauzom!

3. Pozvali smo radnike Dalekovoda da dođu sutra u 10 ujutro na Cvjetni trg u Zagrebu podržati radnike Hrvatskog telekoma koji će prosvjedovati jer su, poput njih, suočeni s prijetnjama novih smanjenja plaća. Radnici su i taj prijedlog oduševljeno prihvatili!

4. Predložili smo da se, ukoliko se štrajk nastavi i sljedeći tjedan, pozove lokalnu zajednicu (građane Velike Gorice i ostalih gradova i mjesta u blizini- susjede, prijatelje, rodbinu itd) da dođu ispred rampe jedan dan nakon posla podržati radnike. I to je među radnicima izazvalo pozitivnu reakciju.

5. Konačno, rekli smo radnicima Dalekovoda da su oni trenutno ponos radničke borbe u Hrvatskoj!

PODRŠKA RADNICIMA DALEKOVODA!