Radnici njemačke tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće d.o.o. sastali su se s predstavnicima Novog sindikata kako bi se upoznali s mogućnostima poboljšanja svojih prava. Već sada, pri samim počecima organiziranja, susreli su se s pokušajima opstrukcija – od učlanjenja u sindikat počela su zastrašivanja i bezrazložne podjele opomena, direktor firme odbija naći vrijeme za sastanak sa sindikatom, a čini se da se dobro slaže s predsjednikom ogranka Sindikata metalaca, što ne želi kvariti.

Radnici njemačke tvrtke Leistritz turbinske komponente Belišće d.o.o. odlučili su učlanjivanjem u Novi sindikat zaštititi svoja radnička prava i podići razinu postojećih. Od sveukupno 200 zaposlenih, njih više od 70 odlučilo se na ovaj važan korak. Tim je povodom prekjučer ispred pogona tvornice u Belišću održan sastanak radnika i predstavnika Novog sindikata. Novi sindikat su predstavljali predsjednik Mario Iveković, glavni tajnik Tomislav Kiš i pravnica Katarina Perković. Svrha sastanka bila je upoznavanje s radnicima i prezentiranje mogućnosti sindikata, a razlog zašto je održan ispred pogona jest taj što direktor i prokurist Zoran Pepić odbija komunikaciju i sastanak sa sindikatom već sada, u počecima organizacije sindikata.

Direktorova pozicija očituje se u e-mailu prepričanom na sastanku radnika i sindikata koji je poslao kao odgovor na upit o dogovoru za termin sastanka. Pepić spominje razgovor s granskim Sindikatom metalaca – Belišće i ugovor potpisan s njima, bez navođenja o kakvom se ugovoru radi, a kao razlog nemogućnosti primanja predstavnika sindikata navodi kratak rok i to što su predstavnici Sindikata metalaca na pregovorima o povećanju plaće s upravom jedne druge tvrtke.

Iz ovakvog se stava jasno vidi da direktor ne samo da izbjegava sastanak sa sindikatom, budući da Novi sindikat već mjesec dana pokušava dogovoriti termin, nego i da je njegov odnos sa Sindikatom metalaca vrlo komforan i da to očito ne želi izgubiti. Tvrdnja o nemogućnosti nalaženja termina pala je u vodu kad su radnici primijetili direktora kako se mota po dvorištu tvornice baš u vrijeme ovog sastanka. Da je ulazak Novog sindikata u firmu uznemirio poslodavca govore i zastrašivanja radnika zaposlenih na određeno vrijeme i opomene koje su se počele dijeliti nakon što su se učlanili u sindikat. Na telefonski poziv nam direktor Pepić nije odgovorio, a predstavnik Sindikata metalaca – Belišće Milan Borić je na upit o spomenutom ugovoru rekao da je “poslovna tajna” te da ne vidi nijedan argument da je potreban razgovor, nijedan argument gdje je netko zakinut, s obzirom na to da su plaće uredne, kao i sve drugo.

Da je ulazak Novog sindikata u firmu uznemirio poslodavca govore i zastrašivanja radnika zaposlenih na određeno vrijeme i opomene koje su se počele dijeliti nakon što su se učlanili u sindikat.

Međutim, iako su plaće redovne, prostora za poboljšanje radnih uvjeta ima itekako i jasan je nerad sindikata. U ovom trenutku radnicima je glavni problem radno vrijeme, odnosno pritisak da se radi prekovremeno zbog kojeg su ljudi iscrpljeni. Po ljeti je u hali jako vruće, a budući da zbog većeg broja sati protekne malo vremena između smjena, radnici se ni ne stignu kvalitetno odmoriti i regenerirati. Prekovremeni sati se ne registriraju kao radno vrijeme, jer se prelazi zakonom dozvoljeni maksimum od 180 sati. Predstavnici Novog sindikata su na temelju dugogodišnjeg iskustva rekli da je taj problem relativno lako rješiv, jer Državni inspektorat funkcionira, a da je ovdje slučaj da se problem nije htjelo riješiti.

Osim toga, istaknuli su da se sklapanjem kolektivnog ugovora mogu bitno popraviti radni uvjeti u tvornici i da im je namjera bolje uvjete i izboriti. Rad Novog sindikata ne uključuje nabavku svinjskih polovica, kredite, razne povlastice za članstvo i sl. nego se bave kolektivnim pregovorima i zaštitom radničkih prava, dakle onime što je stvarna svrha sindikata. Naglasili su da je za radnike najbitnije shvatiti da su oni ključni dio sindikata i da u svojim ciljevima moraju ustrajati i držati se zajedno. Prijetnje i pokušaji opstrukcije će se nastaviti, no oni sami najbolje znaju koliko je težak posao u metalskoj industriji i koliko je teško nadomjestiti kvalitetne kadrove, ponajprije jer je potrebno proći više mjeseci da bi se obučilo novog radnika.

Zbog prodanih sindikalista koji otvoreno rade protiv radnika i tzv. sindikata svinjskih polovica koji se bave prvenstveno organiziranjem raznih fešti, izleta i sportskih igara, nabavkom zimnice i kuhanjem graha za Prvi maj mnogi su radnici izgubili vjeru u sindikalizam, no ipak postoje oni sindikati koji svoj posao prihvaćaju kao neposrednu borbu za radničke interese, zato neka vijest o sindikalnom organiziranju radnika tvrtke Leistritz bude poticaj na organiziranje i radnicima drugih belišćanskih firmi. Uz čvrstu bazu i iskusno vodstvo Novog sindikata, radnička pozicija može samo jačati. U prilog tome najbolje govore uspješne borbe koje su radnici i Novi sindikat vodili ove i prošle godine – borba pirotehničara Mungosa, radnika zagrebačkog Studentskog centra ili radnika pilane u Lipovljanima.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org