Usred opće krize u Uljaniku kojeg je izazvala aktualna uprava svojim namjernim uništavanjem našeg velikog i slavnog brodogradilišta, dio najnaprednijih i najosvještenijih radnika odlučio se za nužan korak- osnivanje Stožera za obranu Brodogradnje- Uljanik. Ovim potezom radnici namjeravaju nadvladati sindikalnu razjedinjenost i krenuti u bratsku borbu, kao što to već čine radnici sisačke Rafinerije i kutinske Petrokemije, a u Stožer žele uključiti i ostala hrvatska brodogradilišta. Izjavu o osnivanju Stožera prenosimo u cijelosti.

S velikim zadovoljstvom obavještavamo da su radnici pulskog Uljanika osnovali Stožer za obranu Brodogradnje – Uljanik.

Ovo je iznimno važan i nužan korak koji može predstavljati početak nove, organiziranije faze borbe u Uljaniku, ali i u kompletnoj industrijskoj grani brodogradnje.

Usred višegodišnje razjedinjenosti sindikata u Uljaniku, upravo Stožer može postati centar, srce i žarište radničke borbe za spas brodogradilišta i radnih mjesta! Jedino ujedinjeni radnici mogu stati na kraj mračnim planovima politike i kapitala, putem Stožera kao nadsindikalnog tijela, putem borbe rame uz rame.

Izjavu o osnivanju Stožera prenosimo u cijelosti:

Poštovani brodograditelji i prijatelji..

Danas smo nekolicina nas, radnika uljanika, podijelili svoje strahove, želje, stavili na vidjelo poglede na situaciju u kojoj jesmo i sjeli za stol.

Zbog straha za budućnost Uljanika i 3. Maja ali i Brodosplita i Brodotrogira, tj. cjelokupne hrvatske brodogradnje.
Zbog mogućih igara i spletki. Zbog nepovjerenja, nas radnika, prema politici, upravi, zbog nejedinstvenih sindikata. Zbog svega navedenog i više, osnovali smo:

STOŽER ZA OBRANU BRODOGRADNJE – ULJANIK

Cilj nas radnika, osnivača stožera, je da uz pomoć svih kojima je stalo i svih koji su relevantni, utječemo i aktivno sudjelujemo u spasu Uljanika i brodogradnje općenito, da putem ovog stožera ne dopustimo da NAS vode žedne preko potoka, da ne budemo pasivni promatrači svoje propasti.

Da artikuliramo svoje zahtjeve i da uz kolege RADNIKE, svih statusa i radnih mjesta s OTOKA I ARSENALA, iz SAHARE, UREDA i kolege iz VODNJANA, SVE RADNIKE koje ovim putem POZIVAMO da nam se pridruže, da postanemo VAŽNI SVIMA!!!!

Ovim putem pozivamo SVE radnike, SVE dioničare, SVE inicijative izvan i unutar brodogradnje, u svom gradu Puli ali i Rijeci, Splitu, Trogiru a i šire, SVE SINDIKATE, naročito SIKD, JS, SMH, SVE političke stranke-politiku u cjelini da nam daju podršku i budu nam partneri u SPASU BRODOGRADNJE!!!!

Mi, radnici uljanika, kroz ovaj stožer, pozivamo UPRAVU i Vladu RH te SINDIKATE da sjednu sa nama kako bi zajedno poradili oko svih budućih poteza i općenito budućnosti Uljanika.

Članovi stožera: Marko Alviž, Samir Hadžić, Franko Belas i Deni Širol.