Na jučerašnjoj konferenciji za medije Novi sindikat je najavio prosvjed pirotehničara za četvrtak, 19. 9. Povod prosvjedu su tri glavna problema u sektoru: niske mirovine, pitanje zaposlenja pirotehničara koji neće imati uvjete za mirovinu nakon završetka procesa razminiranja i manjak posla, zbog kojeg ove godine četiri mjeseca neće imati punu plaću. Pirotehničari zahtijevaju zaštićenu minimalnu mirovinu od 5000 kuna, izlaznu strategiju, radno zbrinjavanje i osiguranje posla tokom cijele godine.

Na konferenciji za medije održanoj u petak, 13. rujna u organizaciji Novog sindikata, predstavnici pirotehničara upozorili su na njihove probleme – niske mirovine, pitanje zaposlenja pirotehničara koji neće imati uvjete za mirovinu nakon završetka procesa razminiranja i manjak posla, zbog kojeg ove godine neće četiri mjeseca imati punu plaću. Također su najavili prosvjed na Markovom trgu. Na konferenciji su govorili pirotehničar Marinko Tomšić, Angel Arsov, sindikalni povjerenik Novog sindikata za razminiranje i Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

Tomislav Kiš objasnio je glavne probleme pirotehničara i zahtjeve: “Tri su naša glavna zahtjeva. Prvo, želimo zaštićenu minimalnu mirovinu za pirotehničare. Penzije se sada kreću oko 3 i pol tisuće kuna, što je nedovoljno. Mi smo skromni u zahtjevu – želimo minimalnu mirovinu oko 5000 kuna. Radi se o mirovinama za oko 70-80 ljudi, što je relativno mali broj, to povećanje i količina ne bi bili preveliki udar za državni proračun. Drugo, potrebno je napraviti izlaznu strategiju i radno zbrinjavanje. Pomaknuo se rok za završetak razminiranja – u početku je bilo rečeno da će biti dovršeno 2019. godine. Obistinile su se naše procjene da to neće biti tako, sad je rok pomaknut na 2026. Pojavio se jedan problem koji se zove zbrinjavanje mladih pirotehničara. Pirotehničari koji su krenuli obavljati posao odmah nakon rata ispunili su uvjete za mirovinu, ali rade i uz mirovinu u minskom polju, jer gotovih pirotehničara nema. Sad se postavlja pitanje što će biti s mladom osobom koja se odškoluje za pirotehničara, radi u tom području do 2026. i ne može steći uvjete za mirovinu. Želimo izlaznu strategiju za te ljude – državnu pomoć pri pronalaženju posla, pri razvoju vlastitog posla ili nešto treće, želimo da se o tome razmišlja.

Treći dio problema je osiguranje posla tijekom cijele godine. Za 2020. godinu postoji tzv. Okvirni sporazum, gdje će se već početkom godine znati svi kapaciteti i poslovi za tu godinu, pa će poslodavci koji su dobili natječaje moći kvalitetnije planirati svoje poslove i odlučiti da će zimi raditi u Dalmaciji, a ljeti na Velebitu – time će posao biti nešto manje stresan. Ove godine se dogodilo da su 9. i 10. mjesec lošiji po pitanju osiguranja dovoljno posla, a 11. i 12. kritični. To direktno utječe na primanja i materijalni položaj naših radnika u pirotehnici, jer oni imaju dvije vrste plaće – zajamčeni minimalac koji nije državni, nešto je veći, kad nemaju posla i kad sjede kod kuće, i naravno, imaju drugu vrstu plaće za svaki radni dan koji odrade u minskom polju. U 9. i 10. mjesecu tih dana je bilo malo, a postoji opasnost da u 11. i 12. mjesecu bude tek jedan dan za cijeli mjesec. To bi značilo pad primanja neto plaće od 11.500-12.000 kuna na nekakve 3 i pol tisuće, što je drastično.”

U 9. i 10. mjesecu pirotehničari su malo dana bili na terenu, a postoji opasnost da u 11. i 12. mjesecu budu još manje. To bi značilo drastičan pad primanja neto plaće od 11.500-12.000 kuna na nekakve 3 i pol tisuće.

Konferencija za medije održana je neposredno nakon sastanka u MUP-u s pomoćnicima resornog ministra Davora Božinovića. Oni su izrazili podršku u sastavljanju međuresorske grupe koja bi se bavila pitanjem zaštićenih minimalnih mirovina, i interdisciplinarne radne grupe koja bi u što kraćem roku napravila prijedlog izlazne strategije i radnog zbrinjavanja. Što se tiče nedostatka posla za ostatak ove godine, obećali su da će dati dozvolu da se dio predviđen za iduću godinu odradi ove.

“Ova godina je za pirotehničare postala jako loša. Moram napomenuti da je 4. i 5. mjesec samo šest firmi imalo posla. Sad je 9. mjesec, većina firmi nema posla, 10. mjesec će biti nešto, i onda dolazi Velebit na kojemu će biti nemoguće raditi zimi. Po meni, upitni su čak i 1. i 2. mjesec, zima traje i dalje, vidjet ćemo gdje će biti projekti koje će Ministarstvo dati. Najviše se bojim odljeva pirotehničara,što bi znatno produžilo i proces razminiranja. Pitanje je koliko će ljudi ostati u razminiranju ako ne bude bilo plaće, ako plaća bude minimalna. Mnogi razmišljaju o odlasku iz Hrvatske, a nema nas puno”, rekao je pirotehničar Marinko Tomšić.

Sindikalni povjerenik Novog sindikata Angel Arsov rekao je da mu je drago da su u Ministarstvu izrazili podršku njihovim zahtjevima te još jednom istaknuo njihove zahtjeve.

“U ministarstvu su nam odgovorili na poziv za sastanak tek kad smo najavili prosvjed, a sastanak tražimo od početka kolovoza. Volio bih da nam otvoreno kažu trebaju li nas ili ne. Ako moramo biti sezonci onda neka tako kažu, pa ćemo mi odlučiti hoćemo li se baviti tim poslom. Za mene su zasad ovo samo obećanja”, dodao je Marinko Tomšić.

Pirotehničari i Novi sindikat i dalje nastavljaju s pripremama za najavljeni prosvjed. “Mi od prosvjeda nećemo odustati ako ne dobijemo ono što tražimo, a to je odluka u pisanoj formi koja će garantirati ispunjenje naših zahtjeva i načine na koje će se ova tri problema riješiti u određenom roku”, zaključio je Kiš.

Prosvjed će biti u četvrtak, 19. 9. Pirotehničari će oko 9:30 stići na Trg dr. Franje Tuđmana odakle će krenuti do Trga bana Jelačića. Okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu predviđeno je za 10.30, a u 11:00 kreću prema Markovom trgu.

Vlada do sada nije imala sluha za probleme i težak rad pirotehničara koji svakodnevno odrađuju orgoman broj kvadrata zbog tržišne utakmice, osim kad bi najavili prosvjed ili štrajk. Tako je bilo 2016. kad su pirotehničari Mungosa štrajkali za kolektivni ugovor – tek kada su upotrijebili štrajk kao metodu pritiska nakon osam dana postignut je sporazum o potpisivanju kolektivnog. Vlada nema sluha ni za probleme zdravstvenih i prosvjetnih radnika, vozača autobusa i prometnih radnika i svih drugih koji više ne žele raditi za niske plaće i u lošim uvjetima. Kao metode koje ih mogu natjerati na rad pokazali su se prosvjedi i štrajkovi, a oni su uspješniji kad je broj radnika veći, a povezanost snažnija, stoga u četvrtak svi trebamo biti na Markovom trgu i zajedno s pirotehničarima zahtijevati bolje uvjete.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org