Radnici HS produkta iz Karlovca danas su posjetili štrajkače Leistritza iz Belišća kako bi pružili podršku njihovoj borbi za kolektivni ugovor, bolje plaće i bolje uvjete rada. Na zajedničkom sastanku zaključili su da su problemi u obje firme isti i da se trebaju rješavati zajedničkim snagama.

Radnici karlovačke tvrtke za proizvodnju vatrenog oružja, HS produkt, članovi Novog sindikata, danas su, 11. rujna, došli podržati štrajkače tvrtke Leistritz turbinske komponente d.o.o. koji štrajkaju već devet dana. Podršku su došli pružiti i neki građani Belišća, a ukupno se ispred porte tvrtke Leistritz okupilo 25 ljudi zajedno sa pedesetak štrajkača. Na okupljanju su bili prisutni sindikalni povjerenici obje tvrtke te su zajedno s radnicima razgovarali o problemima i zaključili da su njihovi problemi isti – svuda su plaće niske, radni uvjeti loši, a o kolektivnim ugovorima se ne može razgovarati. Prvi puta je u Belišću organizirana ovakva akcija, a Novi sindikat će nastaviti raditi na međusobnom povezivanju radnika.

Osim podrške na terenu, pismenim putem radnike su podržali i Regionalni industrijski sindikat (RIS) te Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), a u komentarima na facebooku Radničkog portala podrška stiže iz raznih krajeva Hrvatske.

Podsjetimo, Uprava je štrajk u Leistritzu proglasila nezakonitim i podigla tužbu protiv Novog sindikata na temelju nejasnih optužbi, a na jučer održanom ročištu na Županijskom sudu u Osijeku kao dopunu tužbi i svojim nesuvislim tvrdnjama dodali su jednu novu – jedan od razloga nezakonitosti jest to što štrajk nije prijavljen Gospodarskom socijalnom vijeću – još jedan sulud razlog, iz kojega se jasno vidi neznanje, budući da takva obaveza u zakonu ne postoji. Osim toga, dan prije prvog ročišta direktor i prokurist Zoran Pepić sastao se s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem. Zbog toga u sindikatu slute da Uprava tvrtke želi u suradnji s lokalnom politikom štrajk mimo Zakona proglasiti nelegalnim, no ne boje se. Drugo ročište zakazano je za petak, 14. rujna, u 9 sati.

Današnja akcija solidarnosti iznimno je važna – radnici su najjači kad su međusobno povezani i samo na taj način mogu pobijediti kapital koji je itekako dobro povezan, i preko granica. Na primjeru Leistritza već smo vidjeli da predstavnici njemačkog kapitala surađuju s hrvatskim saveznicima, čak je predstavnik Uprave Leistritza, Olaf Römer, u obraćanju radnicima rekao da znaju zašto su došli u Hrvatsku, referirajući se pritom na niske plaće u istočnoj Slavoniji. Direktor Pepić također je desna ruka njemačkog kapitala, budući da svakim svojim potezom nastoji slomiti štrajk. Radnici zajedno trebaju osuditi i Sindikat metalaca Hrvatske (SMH), koji je, uz konstanto bojkotiranje štrajka, spreman i sudski stati uz eksploatatorsku Upravu. Predstavnika SMH Milana Borića predložila je Uprava kao svjedoka optužbe, što ga čini izdajnikom radničke klase bez premca.

Moral među štrajkačima je visok i oni neće posustati dok ne izbore ispunjenje svojih zahtjeva, jer se bore za ono što zaslužuju – plaće kojima će si moći priuštiti normalan život, bez egzistencijalnih briga, i za dostojanstvene uvjete rada, čime bi se spriječilo daljnje pustošenje i uništavanje Slavonije, zbog prisilnog iseljavanja kvalitetnih radnika i njihovih obitelji. Radnici poručuju da će se protiv pokušaja slamanja štrajka boriti zajedništvom i slogom, što je njihovo najjače oružje.

Pozivamo sve radnike i sindikate da iskažu solidarnost s radnicima Leistritza i podrže njihovu borbu!

Podržite Radnički portal

Ukoliko želite donirati i time pomoći našem portalu i radničkoj borbi u Hrvatskoj, možete to učiniti uplatom na žiro račun HR4923900011100986140, kod HPB, na primatelja Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS).

Kontaktirati nas možete preko inboxa FB stranice Radničkog portala ili e-maila: urednistvo@radnicki.org