Radi zahtjeva za povećanjem svih razina plaća i povećanjem iznosa na posebne uvjete rada, radnici tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje jučer su stupili u masovan štrajk. Štrajk organizira Sindikat metalaca Hrvatske, a od 400 zaposlenih, u štrajku trenutno sudjeluje tristotinjak radnika. Tvornica je u vlasništvu talijanskog kapitala čijoj su eksploataciji naši radnici odlučili stati na kraj.

Radnici tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje jučer su stupili u štrajk. Razlog izbijanja štrajka jest neispunjenje zahtjeva sindikata za povećanjem svih razina plaća, te povećanjem od osam posto na posebne uvjete rada u skladu s Kolektivnim ugovorom i njegovim aneksom. Štrajk organizira Sindikat metalaca Hrvatske (SMH), a tim povodom razgovarali smo s Markom Ivkošićem, predsjednikom Štrajkaškog odbora.

Tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice u vlasništvu je talijanske grupe Same Deutz-Fahr (SDF) koja je 2005. preuzela nekadašnju Tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković. SDF trenutno ima proizvodne pogone u sedam zemalja (Italija, Njemačka, Hrvatska, Francuska, Turska, Indija, Kina), te je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kombajna, traktora i dizelskih motora. Na vlastitim internetskim stranicama navode kako su u 2017. ostvarili prihod od 1,325 milijuna eura, uz EBITDA dobit od 7,9 posto. Međutim, ovu visoku stopu profita radnici Županje ne osjećaju, iako su upravo oni, skupa sa svojim kolegama iz ostalih nabrojanih zemalja, taj profit i stvorili svojim radom.

Od Marka Ivkošića saznajemo da u tvornici SDF Žetelice radi oko 400 radnika, podijeljenih u razne platne razrede. U najnižem, osamdesetak radnika sezonaca prima plaću od svega 3260 kuna bruto, dok radnici koji su u firmi duže od godinu dana primaju plaću od 3500 kuna. Svi navedeni radnici zaposleni su preko ugovora na određeno koji se u nekim slučajevima prolongiraju već čitavih 13 godina! U firmi ne postoji jasno pravilo oko roka nakon kojeg se radnici primaju na neodređeno. Sljedeći razredi uključuju radnike koji rade preko ugovora na neodređeno; velika većina njih radi za 4100 kuna, manji broj za 4600 (iskusni tokari, zavarivači), a još manji za 5100 kuna (prvi majstori), što je ujedno i gornja granica radničkih plaća u ovoj tvornici. Ivkošić ističe da radi niskih plaća godišnje odlazi šezdesetak radnika svih razreda, bilo u druge firme u Hrvatskoj, bilo u inozemstvo.

Sindikat stoga u štrajku traži povećanje plaće od 750 kuna za sve razrede, kao i povećanje od osam posto na posebne uvjete rada. Od 400 radnika u štrajk je ušlo njih tristotinjak, što će reći ogromna većina. Umjesto da sjedne za stol s predstavnicima sindikata, Uprava zasada ignorira štrajk i tvrdi kako je protuzakonit, iako Ivkošić ističe kako je štrajk organiziran po zakonskoj proceduri, nakon neuspješnog mirenja. Uprava nudi određeno povećanje plaće koje iz SMH smatraju nedovoljnim.

SDF Žetelice izvozi po cijeloj Europi, te je, prema pisanju iz srpnja ove godine, jedan od vodećih izvoznika u zemlji. Radnici i sindikat nemaju uvid u točan godišnji prihod jer im Uprava te podatke nikada ne daje na uvid. Ono što znaju jest da udio plaće u ukupnom prihodu iznosi mršavih osam posto, što će reći da prostora za povećanje plaće definitivno ima. Ivkošić za kraj poručuje da će radnici i sindikat biti uporni u ispunjenju svojih zahtjeva, a danas je pred ulazom u tvornicu održana i konferencija za medije na kojoj su govorili Mladen Novosel (predsjednik SSSH), Siniša Kosić (predsjednik SMH) i Marko Ivkošić.

Kao i sve štrajkove zadnjih godina, štrajk radnika u Županji sada vrijedi pratiti i podržavati iz dana u dan. Sindikat metalaca Hrvatske ovim ofenzivnim štrajkom koji ide za povećanjem plaća pokazuje svoju borbenost i dobru organiziranost, a radnike i sindikat svakako može ohrabriti i uspješni, nedavno završeni štrajk radnika Leistritza iz Belišća, kao i drugi ofenzivni štrajkovi proteklih godina (Lipovljani Lignum, Dalekovod, Studentski centar). Uvjereni smo kako će svi navedeni radnici biti spremni podržati radnike Same Deutz- Fahra, te im pomoći svojim bratskim savjetima i iskustvom, počevši od najbližih radnika iz Belišća.

Kao i u slučaju Leistritza, i u Županji imamo primjer kako strani kapital doživljava naše radnike i Slavoniju – kao zonu jeftine radne snage. Ovo što trenutno radi Sindikat metalaca Hrvatske ujedno je i primjer konkretne borbe protiv iseljavanja jer naši radnici ne iseljavaju samo radi nezaposlenosti, već i radi niskih plaća. Trenutni štrajk radnika Same Deutz-Fahra stoga se treba pročuti po čitavoj zemlji – kako bi sami radnici dobili potporu i novu dozu samopouzdanja, ali i kako bi njihova borba ohrabrila mnoge druge koji trenutno pate pod niskim plaćama.

Ujedinimo se u potpori štrajku radnika Same Deutz-Fahra! Neka Županja postane nova točka otpora eksploataciji i iseljavanju naših radnika!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org