Maltretiranje radnika INA-e pod vodstvom regionalnog direktora Ivice Serdarevića objavili smo već prije dvije godine. Sudeći po novom radničkom pismu kojeg smo dobili, Serdarevićeva diktatura na benzinskim pumpama se nastavlja. Radnica je opisala ogroman teret i opseg posla koji se stavlja pred radnike, psihičko maltretiranje od strane nadređenih, te druge protuzakonite prakse.

Pišem u ime radnika Ine i Fresh Cornera!

Na našoj benzinskoj pumpi se odvijaju takve stvari da mi radnici moramo trpiti nepodnošljivo izrabljivanje.

S godinama, a posebice zadnja 2 mjeseca otkada nas je preuzeo regionalni direktor Ivica Serdarević, ja sam svoj posao zamrzila. Iz dana u dan pijem po 2-3 Helexa, idem sa grčem na posao, ne mogu spavati, osjećam se ustrašeno, povređeno, nesposobno za rad!

Imamo veliki promet, inače smo po 1 radnik u smjeni od 8 sati, a sad kad je sezona nas je 2 ili 3 max, s tim da imamo toliko posla i proizvoda da ne stignemo sve napraviti! Naš opseg posla je ogroman i nemoguće je sve stići: radimo hot dogove, pečemo bureke i razno razne pekarske proizvode koje vučemo iz kontejnera na leđima koji je podosta udaljen. Sami pravimo i sendviče, smootie, režemo salate…osim toga, primamo i robu, naplaćujemo hranu i gorivo, čistimo stolove za kupcima…Radimo zamazani jer smo pekari, baristi i slastičari, a uz to moramo nasmiješeni posluživati ljude u čistoj robu što je nemoguće! Sad i pečem slaninu za hot dog, pa letim praviti sendviče, uz to trčim na kasu naplatiti gorivo i usput otključati invalidski wc! Nemamo vremena iskoristiti pauzu, a na wc idemo kad i ako stignemo.

Uza sve to, maltretiraju nas razni nadređeni.

Tako sam imala slučaj gdje mi za vikend stiže Gastro trener koji se bahato ponaša, ulazi u šank u civilu i prijavljuje nas za polupraznu vitrinu. Na dan 25.06 radim sama sa sezoncem koji od 6-14 bere terasu i pere nagomilano suđe, a ja sam na kasi, red po 10 metara. Uz sav moj trud i nuđenje razno raznih “uštipaka” neprimjetno ulazi regionalni voditelj bez dobar dan, stoji uz mene pola metra i daje mi “upute” za rad, tj. psihički me maltretira…tu mi pada koncentracija jer postajem nervozna budući da se ne mogu posvetiti mušteriji. Traži mi dlaku u jajetu, u tom trenutku razmišljam hoću li nastaviti raditi ili idem po torbu, svlačim zamazanu pregaču od bureka i idem kući, ali odlučila sam ostati i borit se!

Osim njih, dolazi i tajni kupac koji nas provjerava jesmo li uredni, nudimo li aktivnu prodaju i slično. Radi stalnog nuđenja te aktivne prodaje se i neki kupci izderavaju na nas, jer im dosađujemo, ali mi to moramo nuditi jer nam tako naređuju.

Mislim da rade na tome da otjeraju nas radnike koji imamo ugovore na neodređeno i zaposle nove radnike na određeno, produžuju im te ugovore i daju im manje plaće.

Radi se u sve tri smjene, nedjeljama i blagdanima. Plaća je premala s obzirom na opseg posla i promet, s tim se ne može dostojno preživjeti mjesec. Umjesto da nas cijene, da nam daju stimulacije radi svog tog prometa koji stvaramo, nadređeni nas ponižavaju.

Godišnji nikada nemamo preko ljeta jer je tada sezona, ove godine je jedna kolegica dobila godišnji sada preko ljeta, ali su je skinuli s godišnjeg i vratili na posao jer nema tko raditi.

Tko to podržava, o čemu se radi, da li meni ovo treba razočarana i jadna jer nemam podrške i nemam se kome obratiti ja ni moje USTRAŠENE kolege koje idu kući uplakani, nervozni i jadni!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org