Inicijativa Radno i ravnopravno u Rijeci je jučer održala akciju “Znate li što su nam rekli” kojom se javnost nastoji osvijestiti o problemima svakodnevnog seksizma, diskriminacije i kršenja prava žena na radnim mjestima, te krenuti u zajedničku borbu za rješavanjem ovog problema. Nakon odrađene ulične akcije, riječkoj inicijativi svakako treba pružati punu potporu i dati vjetar u leđa kako bi se njihova borba što više širila i na ostatak zemlje.

Brojni Riječani i Riječanke podržali akciju #znatelištosunamrekli?

Jučer, 24.11.2017., u gradu Rijeci na Korzu, održana je akcija #znatelištosunamrekli? inicijative Radno i ravnopravno od 11 do 13 sati, kojoj je cilj bio osvijestiti javnost o svakodnevnom seksizmu, diskriminaciji žena i kršenju njihovih prava na tržištu rada te pokrenuti rješavanje ovog problema.

Građani i građanke izrađivali su majice, torbe i bedževe sa seksističkim natpisima i izjavama prikupljenim za vrijeme istoimene on-line akcije koja se provodi tijekom studenog. Na majicama su se, osim poruka građanki koje su se uključile u akciju slanja natpisa i fotografija, našli i komentari poslodavaca/ki izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH.

Iz poruka je bilo vidljivo kršenje radnih prava žena u različitim situacijama na poslu i tijekom razgovora za posao. Osim toga, iščitava se da su jednako pogođene sve žene neovisno o dobi, roditeljskom i/ili bračnom statusu.

Pažnju Riječana i Riječanki privuklo je čitanje izjava i iskustava žena koje su doživjele nezakonito postupanje na radnom mjestu. Neke od izjava koje su se mogle čuti su: “Nakon razgovora za posao u Zagrebačkoj agenciji, kao jedini kandidat natječaja na koji sam preporučena, nisam dobila posao jer “se nisam uklopila u tim”, Drugim riječima, ostatak tima bili su mladi muškarci u friškim brakovima. Single cura bi rušila ravnotežu.”

Iz inicijative pozivaju žene da i dalje šalju svoja iskustva na udrugapariter@gmail.com ili inbox Radno i ravnopravno , a sve ostale građane i građanke da prate daljnje aktivnosti na Facebook stranici Radno i ravnopravno.

Akcija je nastala u sklopu projekta “Sisterality – International network of girls and young women”, koji udruga PaRiter provodi u partnerstvu s organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Akcija izrade majica sa seksističkim natpisima provodi se istovremeno u Italiji i Austriji, a tamo je poznata pod nazivom #sextiles.

Više o cijeloj akciji dostupno je na web stranici ili Facebook stranici Radno i ravnopravno.