Hrvatska koalicija međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign koju čine Hrvatski centar za radničku solidarnost i Novi sindikat poziva na info-štand na Cvjetnom trgu gdje će govoriti o uvjetima rada u H&M-ovom proizvodnom lancu, dijeliti letke, prikazivati informativne video priloge i prikupljati potpise za peticiju za isplatu dostojanstvenih plaća radnicima H&M-a. Akcija se organizira unutar globalnog tjedna akcije unutar kampanje “Okreni se, H&M”. Štand će biti postavljen ispred H&M-ove trgovine 24. i 25. 11. od 9 do 17 sati.

Clean Clothes kampanja – međunarodna organizacija nevladinih udruga i sindikata koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji – pokrenula je 1. svibnja 2018. kampanju Okreni se, H&M! usmjerenu protiv jednog od najvećih svjetskih kapitalističkih trgovačkih lanaca, budući da H&M nije održao obećanje dano 2013. godine – da će do 2018. isplatiti dostojanstvene plaće radnicima u svom proizvodnom lancu.

U studenom 2013. godine H&M je objavio strateški plan pod naslovom “Karta do dostojanstvenih plaća u tekstilnoj industriji” koji je trebao osigurati strukturu za isplatu dostojanstvenih plaća svim radnicima zaposlenim kod njegovih dobavljača. Radi se o 850.000 radnika koji su proizvodili 60 posto H&M-ovih proizvoda u pogonima “zlatnih” ili “platinastih” dobavljača. Pet godina poslije jasno je da je H&M otišao u krivom smjeru – daleko od osiguranja dostojanstvenih plaća za radnike, čak je sa svoje web stranice uklonio dokumente u kojima nedvosmisleno obećava isplatu.

Aktivisti Clean Clothes kampanje izašli su na teren kako bi provjerili stanje u tvornicama dobavljača. Između ožujka i lipnja istraživači su razgovarali sa 62 radnice i radnika u Bugarskoj, Turskoj, Indiji i Kambodži. Rezultati su poražavajući – u sve četiri zemlje plaće su daleko ispod iznosa potrebnog za dostojanstven život, a najveći jaz postoji u Bugarskoj gdje radnici primaju svega 10 posto od procijenjene dostojanstvene plaće; mnogi intervjuirani radnici žive ispod linije siromaštva; broj odrađenih prekovremenih sati nerijetko prelazi zakonski maksimum, a sati se često ne plaćaju po zakonu ili se uopće ne plaćaju; rad nedjeljom je uobičajen među intervjuiranim radnicima; radnici često ne znaju na koji način im se obračunavaju plaće; slučajevi onesviješćivanja događaju se na svakodnevnoj bazi u mnogim tvornicama; radnici u svim istraženim tvornicama boje se organizirati u sindikate, a u dvije od šest tvornica uprave su aktivno radile na suzbijanju sindikalnih aktivnosti. Sve to pokazuje način na koji se vrši akumulacija kapitala od strane vodećih multinacionalnih privatnih kompanija – brutalnom eksploatacijom radničke klase diljem svijeta.

Stoga Clean Clothes Campaign od H&M-a zahtjeva:
1. isplatu dostojanstvene plaće za radnike koji proizvode H&M-ovu odjeću
2. transparentnost – neka H&M javno iznese podatke o tome koliko radnici zarađuju bez prekovremenih sati i bonusa, kako se računa cijena rada, kako H&M računa “pravednu dostojanstvenu plaću” i koliko ona iznosi za svaku državu
3. poštivanje zakona (po pitanju prekovremenih sati, minimalnih plaća itd.)
4. osiguranje prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje
5. osiguranje sigurnih radnih uvjeta i zaustavljanje prakse rada preko ugovora na određeno, kao i prakse tzv. rada na poziv (on-call work, oblik rada na veoma kratko vrijeme ili bez predvidivog trajanja odrade posla, pri kojemu poslodavac nema obavezu osigurati određeni broj sati rada).

Kako bi napravila snažan pritisak na H&M, Clean Clothes kampanja pokreće globalni tjedan akcije unutar kojega će aktivisti CCC-a iz raznih zemalja svijeta (Njemačka, Nizozemska, Italija, Indija, Kambodža…) različitim akcijama iznijeti zahtjeve prema H&M-u.

Dođite, informirajte se i potpišite peticiju koja ima već više od 130.000 potpisa.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org