Ovako nekako ide priča: nedemokratski i totalitarni režimi temelje svoj opstanak na političkoj propagandi i indoktrinaciji, a suvremene demokracije, čiji je vrhunac dan u EU, takvih se metoda gnušaju, te kao svoj jezik biraju edukaciju i informiranje. No, ironično, u takvoj EU, navodno slobodnoj od nametanja ideologija i indoktrinacije, naš je javni prostor zakrčen plakatima u kojima se, uz sav trud, ne može pronaći upravo nikakav sadržaj osim čiste političke propagande. Dijete, mladić, žena i muškarac zadovoljno stoje pored solarnih panela, vjetroelektrana i automobila koji se puni, a pored njih su ispisane parole kao što su „sloboda, mir i energetska neovisnost” ili „demokracija, raznolikost i zaštita klime, sigurnost” koje kulminiraju u centralnoj poruci „ti si Europa”.

Sadržaji su ovo plakata koje možemo svakodnevno gledati u Hrvatskoj, a koji su dio propagandne kampanje EU u koju je uloženo oko 20 milijuna eura – što je cifra koja poprilično govori o tome koliku važnost EU polaže na propagandu. Međutim, navedena direktna reklama je zapravo samo mali dio propagandne mašinerije EU. Najveći dio propagande vezan je uz sredstva iz fondova EU, pri čemu svi projekti kojima su dodijeljena sredstva moraju obavezno zadovoljiti stavku javne vidljivosti – u pravilu mnogo važniju od samog sadržaja aktivnosti. Zbog toga se na svakom gradilištu i u svakoj novo izgrađenoj zgradi, uključujući i laptope, klupe, stolice i ostalu opremu, gomilaju zastave EU i natpisi „projekt financiran sredstvima EU”. U vezi toga možemo samo pomisliti kako je, relativno gledano, jedna SFRJ, koja nije lijepila zastavu na svaku školsku klupu i svaku knjigu, bila veoma skromna i umjerena u svojoj propagandi.

you-are-eu1

Plakati „ti si Europa”, kao i ostale propagandne aktivnosti financirane sredstvima EU, imaju kao očiti cilj sistematičnu indoktrinaciju stanovništva političkim principima na kojima je nominalno uspostavljena EU. Umjesto konkretnih sadržaja i poruka riječ je o sasvim ispraznim parolama, čija je stvarna funkcija stvoriti povjerenje u institucije EU i pojačati njezinu koheziju u okvirima postojećih odnosa moći i ekonomskih nejednakosti. U tom pogledu, ovi se plakati po svojoj političkoj i socijalnoj funkciji zapravo ne razlikuju mnogo od famoznih propagandnih plakata iz staljinističkog razdoblja SSSR-a ili nacističke Njemačke, osim što je isti tip propagandnih mehanizama upregnut u sasvim drugačiji tip političkog programa.

Ova se društvena i politička funkcija novih plakata EU izražava i u korištenim estetskim rješenjima. Idilične i umirujuće pozadine plavog neba i prirode pružaju utočište zadovoljnim pojedincima iz kojih zrači sigurnost i smirenost, a koji utjelovljuju EU i sigurnu budućnost. Od prirode pa do odjeće modela, sve je nenametljivo, ali istovremeno ušminkano, čisto i umirujuće – i upravo je to EU. Pored njih se nalaze vjetroelektrane i solarni paneli kao simbol tehnološke izvrsnosti spojene sa zelenim politikama EU.

you-are-eu-2

Ako se sada komparativno vratimo na propagandu nacističke i staljinističke ere, možemo uočiti očigledne razlike između ovih ranijih propagandnih obrazaca i propagande EU. Navedeni raniji plakati su se u pravilu temeljili na ekspresivnosti i dramatičnosti, likovima koji su često bili izrađeni snažnim grafičkim tehnikama te utjelovljivali herojske karaktere i pozivali na kolektivnu akciju. Suvremena propaganda EU se pak temelji na sasvim drugom raspoloženju vremena – grafiku je zamijenila fotografija, likovi su po svojem izgledu i karakteristikama naprosto izraz neupečatljive prosječnosti, dok ni o kakvom pozivu na akciju ovdje ne može biti riječi. Više ne postoji nikakva partija ili vođa, već samo Europa, a Europa – odnosno EU – su upravo ljudi. Navedeno naravno sasvim zgodno – i ideološki veoma korisno – prikriva činjenicu da politiku EU određuju političke elite pojedinih – i to dominantno najrazvijenijih – zemalja, europska banka, europski parlament i druga tijela, a nikako ne dječaci koji se igraju stavljajući dlanove na solarni panel. U skladu s rečenim, funkcija ovih plakata nije mobilizacija, već održavanje postojećeg stanja i stvaranje povjerenja u institucije. Navedeno ujedno i utjelovljuje politički potencijal birokratskih elita EU – ne može se ponuditi nikakav konkretan politički program, nikakvi ciljevi, nikakve nadahnjujuće nade za budućnost, već preostaje samo isprazan poziv da se vjeruje u EU.

nsdap

Ipak, ove očigledne razlike nas ne bi smjele omesti u tome da prepoznamo sličan način ostvarivanja ideoloških ciljeva estetskim sredstvima – čak niti u tako različitim primjerima kao što su plakati „ti si Europa” i reklame za nacističku partiju iz 30-ih godina. Na jednom takvom plakatu čitava je obitelj sretno okupljena zakriljena nacističkim orlom, ispod čega piše „nacistička partija štiti narod”. U središtu svake dobre estetike koja teži ostvarivanju ideološkog cilja očuvanja postojećih struktura uvijek se nalazi inzistiranje na sigurnosti. Sigurnost je tako jedna od eksplicitnih parola kampanje „ti si Europa”, a osim kao parola ova je vrijednost utjelovljena suptilnijim sredstvima kao što su pozadina slika i stav likova na plakatima. Obitelj kao motiv je također tipično estetsko sredstvo evociranja sigurnosti, no ona bi danas automatski prizivala konzervativne političke sentimente, pa je stvar u kampanji „ti si Europa” riješena tako da imamo više likova različitih dobnih skupina – ali koji zajednički uzeto opet nesvjesno evociraju ideju obitelji. Osim toga, u EU propagandi su zadržana i dobro prokušana rješenja mladića i dječaka kao glavnog lika propagandnog plakata – što istovremeno upućuje na neku sretnu obitelj koja je u stanju da podigne tako zadovoljno dijete, kao i sigurnu budućnost koju dijete predstavlja. Dodatnu sličnost korištenih tehnika, možemo uočiti u primjerima sovjetskih plakata. Tako na jednom sovjetskom plakatu iz 1956 pristao mladić širi ruke i u pratećem tekstu poziva „na gradilište, prijatelji!”, dok se s lijeve strane nalazi umirujući pejzaž šume, a s desne strane hidroelektrana koju treba graditi. Hidroelektranu su danas zamijenili solarni paneli, mladić više ne širi ruke prema prijateljima, već zadovoljno tipka po mobitelu, dok poruka pored ove slike umjesto na radne akcije poziva na „jedinstvo, sigurnost i obnovljive izvore energije”, ali usprkos ovim razlikama u detaljima, lako je uočiti korištenje istog tipa propagandne logike.

come-to-construction-site

Konačno, ono što političku propagandu i indoktrinaciju prvenstveno razlikuje od informiranja je suprotstavljenost onoga što se putem nje izriče realnom stanju stvari. U tom je pogledu veoma indikativno kako se plakati kampanje „ti si Europa” pojavljuju upravo u uvjetima nesigurnosti, nejedinstva među članicama EU i njezinog postepenog unutarnjeg propadanja, buktanja rasizma i šovinizma, rasta ekonomskih nejednakosti i nezadovoljstva poljoprivrednika, kao i rata u Ukrajini. Što se tiče utemeljenosti samih parola, EU je izrazito energetski ovisna, pri čemu je rat u Ukrajini zamijenio ovisnost o Rusiji dodatnom energetskom ovisnošću o SAD-u. U pogledu mira koji se također ističe kao parola, treba svakako istaknuti da elite EU, pogotovo putem politike vodećih država članica, zajedno s SAD-om, snose odgovornost za izbijanje rata u Ukrajini putem zastupanja svojih imperijalističkih interesa – što naravno ne umanjuje dominantnu krivnju Putinove klike koja je započela vojnu agresiju na Ukrajinu. EU također, svojim toleriranjem zločina i politike izraelskog režima, snosi dio odgovornosti i za genocid nad palestinskim stanovništvom – ne samo u slučaju nedavnih pokolja, već i toleriranjem izraelske okupacije koja traje već desetljećima, a što je vidljivo i u činjenici da Izraelu službeno pripada status pridružene države EU.

Nezanimljivi plakati kampanje „Ti si Europa” stoga samo predstavljaju korištenje prokušanih propagandnih tehnika u ruhu prikladnom za novo vrijeme, kako bi nevješto prikrili realnost svakodnevnog propadanja Europske unije – tvorbe zasnovane na nejednakosti, izrabljivanju, potlačenosti ekonomski nerazvijenijih zemalja i neviđenoj političkoj dvoličnosti.