HCRS i Novi sindikat organizirali su prošli vikend akciju informiranja o bijednim uvjetima rada u H&M-ovom proizvodnom lancu. Akcija je dio međunarodnog tjedna akcije koji organizira Clean Clothes Campaign, a u kojemu sudjeluju aktivisti iz više od 30 zemalja svijeta i progovaraju o siromaštvu tisuća H&M-ovih radnika koji, unatoč tome što nerijetko rade gotovo dvostruko više od uobičajenog fonda sati, ne mogu zaraditi dovoljno novca da bi prehranili svoje obitelji, školovali djecu, otišli kod doktora kad im je potreban.

U subotu, 24. studenog 2018., hrvatska koalicija međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign (CCC) organizirala je akciju dijeljenja letaka i informiranja građana na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Hrvatsku koaliciju CCC-a čine Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS), Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat, a ova akcija organizirana je povodom međunarodnog tjedna akcije unutar CCC-ove kampanje “Okreni se, H&M!“.

Na konferenciji za medije govorili su Ana Vragolović iz Hrvatskog centra za radničku solidarnost i Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

“Povod pokretanju kampanje bio je to što je prošlo pet godina otkako je H&M dao obećanje da će za 850.000 radnika u svom proizvodnom lancu, radnika koji proizvode 60 posto H&M-ovih proizvoda, do 2018. isplatiti dostojanstvene plaće, odnosno plaće od kojih si čovjek u redovnom fondu sati može zaraditi dovoljno da pokrije sve bitne životne troškove. Obećanje je prekršio i plaće su daleko od dostojanstvenih, što su pokazali aktivisti CCC-a u istraživanju koje su proveli ove godine. Istražili su uvjete rada u Bugarskoj, Turskoj, Indiji i Kambodži i rezultati pokazuju da su uvjeti bijedni. Na primjer, radnici u Bugarskoj zarađuju tek 9 posto od iznosa koji bi bio dovoljan za pokriće životnih troškova i koji je debelo ispod zakonskog minimum. To znači da su prisiljeni raditi prekovremeno kako bi preživjeli pa rade i po 12 sati, sedam dana u tjednu. Slično je i u drugim tvornicama, iznos koji zarađuju nigdje ne prelazi 50 posto dostojanstvene plaće. Osim prekovremenih i niskih satnica, radnici se suočavaju i s maltretiranjima, prijetnjama, zastrašivanjima, mobbingom. U nekim tvornicama uprave su otvoreno radile na suzbijanju organiziranja u sindikat”, rekla je Vragolović.

Iveković je rekao da se u tekstilnoj industriji radi u jako lošim uvjetima, a da je taj rad najslabije plaćen svuda u svijetu unatoč visokom profitu koji postiže ponajprije preko leđa radnika. Ako se tu uspije podići ljestvica, veća je mogućnost poboljšanja uvjeta rada ukupno. Kao problem je istaknuo to što se u Hrvatskoj konstantno govori isključivo o minimalnoj plaći, s kojom čovjek ne može preživjeti, a slabo se spominje koncept “dostojanstvene plaće” (engl. living wage), odnosno plaće koja bi bila dostatna za uzdržavanje četveročlane obitelji. Dostojanstvena plaća zajamčena je Ustavom, a po njegovu mišljenju, najveći promašaj sindikalnog djelovanja je to što sindikati ne traže čak ni poštivanje Ustava.

Na Cvjetnom trgu su članovi koalicije postavili info-štand, dijelili letke i puštali tri informativna video priloga – video o tome što sve treba pokriti dostojanstvena plaća i kako se ona računa, video koji pokazuje da se kupci H&M-a ne osjećaju udobno u njegovoj odjeći znajući da si radnici koji su ju napravili ne mogu priuštiti osnovne životne potrepštine, te video koji donosi činjenice iz CCC-ovog istraživanja “Obećane dostojanstvene plaće, sirotinjske nadnice realnost”.

U akciji su im se pridružili i drugi radnici i aktivisti, npr. iz Radničke fronte. Radnička fronta Istre i Kvarnera dala je svoj doprinos kampanji “Okreni se, H&M!” mini akcijom ispred novog trgovačkog centra Max City u Puli, u kojemu je nedavno otvorena i H&M-ova trgovina.

Međunarodni tjedan akcije unutar kampanje “Okreni se, H&M!” traje od 23. do 30. studenog. Aktivisti iz mnogih zemalja organiziraju akcije i progovaraju u užasnim uvjetima rada i siromaštvu tisuća H&M-ovih radnika koji, unatoč tome što nerijetko rade gotovo dvostruko više od uobičajenog fonda sati, ne mogu zaraditi dovoljno novca da bi prehranili svoje obitelji, školovali djecu, otišli kod doktora kad im je potreban. Među zemljama koje sudjeluju su Austrija, Belgija, Indija, Indonezija, Italija, Njemačka, Hong Kong, Nizozemska, Rumunjska, SAD, Španjolska, Šri Lanka, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska i mnoge druge. Ovaj niz akcija jasno poručuje H&M-u da mu neće uspjeti zataškati prekršeno obećanje, unatoč jalovim pokušajima uklanjanja dokumentacije koja govori o tome. Akcije razotkrivaju “savjesne kolekcije”, “korporativnu društvenu odgovornost” i druge iskaze samohvale kojima H&M pokušava prikriti oskudicu u kojoj žive njegovi radnici.

ccc-kampanja

Kampanja “Okreni se, H&M!” fokusira se na radnike u proizvodnji odjeće, zbog H&M-ovog obećanja koje se odnosi konkretno na njih, no bitno je istaknuti da su radni uvjeti u cijelom lancu proizvodnje jednako loši te da se zahtjev za isplatom dostojanstvene plaće jednako odnosi i na njih. Upravo zbog toga javljaju se radnici iz drugih dijelova lanca kako bi se iskazima o radnim uvjetima na svojim radnim mjestima solidarizirali s radnicima proizvodnje, npr. radnica H&M-ovog logističkog centra u Italiji ispričala je u pismu o uvjetima rada u skladištu i opstrukcijama sindikalne borbe. Osim toga, predstavnici talijanskog ogranka CCC-a sastali su se u Milanu s predstavnicima radnika iz maloprodaje, a dodatni produkt rastuće solidarnosti su i zahtjevi prema H&M-u koji su sastavljeni u suradnji s radnicima i sindikatima iz različitih dijelova dobavnog lanca.

Glavni zahtjevi su: isplata dostojanstvene plaće za radnike koji proizvode H&M-ovu odjeću; transparentnost – neka H&M javno iznese podatke o tome koliko radnici zarađuju bez prekovremenih sati i bonusa, kako se računa cijena rada, kako H&M računa “pravednu dostojanstvenu plaću” i koliko ona iznosi za svaku državu; poštivanje zakona (po pitanju prekovremenih sati, minimalnih plaća itd.); osiguranje prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje; osiguranje sigurnih radnih uvjeta i zaustavljanje prakse rada preko ugovora na određeno, kao i prakse tzv. rada na poziv (on-call work, oblik rada na veoma kratko vrijeme ili bez predvidivog trajanja odrade posla, pri kojemu poslodavac nema obavezu osigurati određeni broj sati rada).

Peticija za isplatu dostojanstvenih plaća radnicima H&M-a do sada je prikupila više od 140.000 potpisa u svijetu, a potpisi se skupljaju i dalje. Stoga vas pozivamo da potpišete peticiju i informirate se o uvjetima rada u H&M-ovom lancu – iako H&M nema proizvodnju u Hrvatskoj tu su drugi brendovi koji funkcioniraju na istom principu: izvlačenju profita preko leđa radnika.

Podržite Radnički portal

Ukoliko želite donirati i time pomoći našem portalu i radničkoj borbi u Hrvatskoj, možete to učiniti uplatom na žiro račun HR4923900011100986140, kod HPB, na primatelja Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS).

Kontaktirati nas možete preko inboxa FB stranice Radničkog portala ili e-maila: urednistvo@radnicki.org