Danas se u Trogiru održava izvanredna sjednica Gradskog vijeća o alarmantnom stanju u Brodotrogiru. Na sjednici će biti i Danko Končar, kao i predstavnici dvaju sindikata (SMH i Nezavisni sindikat Brodotrogira). SMH će tim povodom u gradu organizirati potpisivanje peticije “Sačuvajmo radna mjesta u Brodotrogiru radi budućnosti naše djece” tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana. Građanima će dijeliti letak, a hrvatskoj javnosti napisali su otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti:

U IME SINDIKATA METALACA HRVATSKE BRODOTROGIRA I SVIH RADNIKA ŠKVERA, U NEMOGUĆNOSTI NORMALNE KOMUNIKACIJE S POSLODAVCEM (gosp. DANKOM KONČAROM I UPRAVOM), ŽELIMO PUTEM OTVORENOG PISMA PREDOČITI HRVATSKOJ JAVNOSTI PROBLEME ZAPOSLENIKA.

KAO ŠTO JE POZNATO KERMAS ENERGIJA d.o.o. U VLASNIŠTVU DANKA KONČARA, PREUZELA JE BRODOTROGIR d.d. 06.04.2013. GODINE. PREUZIMANJEM BRODOTROGIRA d.d. NOVI VLASNIK SE OBVEZAO PROVESTI RESTRUKTURIRANJE BRODOGRADILIŠTA KOJE ĆE DUGOROČNO OPSTATI NA TRŽIŠTU, PREMA NAČELU ODRŽIVOG RAZVITKA.

PRVO ZBRINJAVANJE RADNIKA 2013. GODINE IZVRŠENO JE U DOGOVORU SA SINDIKATIMA (NEZAVISNI SINDIKAT I SINDIKAT METALACA HRVATSKE-INDUSTRIJSKI SINDIKAT), NA KOREKTAN I ULJUĐEN NAČIN POŠTUJUĆI KOLEKTIVNI UGOVOR, DIGNITET RADNIKA KAO I NJIHOVO SOCIJALNO STANJE.

DALJNJA OTPUŠTANJA RADNIKA ODVIJALA SU SE ISKLJUČIVO PO PRAVILIMA KOJE JE NAMETNUO POSLODAVAC. RADNICI, PRITISNUTI NESIGURNOŠĆU I NEIZVJESNOŠĆU ZA BUDUĆNOST SVOJE EGZISTENCIJE NAJČEŠĆE SU PRIHVAĆALI NAČELO „DAJ ŠTO DAŠ“.

SADAŠNJA NAJAVA MASOVNOG OTPUŠTANJA RADNIKA, A GOVORI SE O BROJCI VIŠE OD 300 LJUDI, POSEBNA JE PRIČA. BEZ IKAKVIH PRAVILA I NEPOŠTIVAJUĆI KOLEKTIVNI UGOVOR, KREIRAJU SE POPISI LJUDI, SLOBODNO MOŽEMO REĆI – ZA ODSTREL, JER OSTATI BEZ POSLA UZ MIZERNU OTPREMNINU TO I JEST.
DAKLE, POSLODAVAC SE NAŠAO U NEBRODOGRAĐEVNOJ DJELATNOSTI! A GDJE SMO MI – ŠKVERSKI RADNICI? NAMA TREBA BRODOGRADNJA, KOJA ZAPOŠLJAVA STOTINE ŠKOLOVANIH INŽENJERA I STRUKOVNIH RADNIKA (POGLAVITO S TROGIRSKOG PODRUČJA I BLIŽE OKOLICE), A NE SAMO USLUŽNO OSOBLJE KOJE ĆE GOSTIMA U NAUTIČKOM TURIZMU NOSITI TACNE I VEZIVATI JAHTE!

POSLODAVAC SE ISTO TAKO RJEŠAVA SVIH MLADIH INŽENJERA I KVALIFICIRANIH RADNIKA KOJIMA ISTIČE UGOVOR O RADU NA ODREĐENO VRIJEME. NUDI IM SE POSAO U VANJSKIM FIRMAMA KOJE NISU OVISNE O BRODOTROGIRU D.D. I TAKO IM UMANJUJE RADNIČKA PRAVA ILI TRAŽI OD NJIH DA OTVORE SVOJ OBRT I POSTANU KOOPERANTI.

ŠTO SE TIČE INVESTICIJA U TEHNOLOŠKU OBNOVU ONE SU ZANEMARIVE. JEDINA OZBILJNA OBNOVA JE ANTIKOROZIVNA HALA KOJA JOŠ NIJE POTPUNO PROFUNKCIONIRALA.

ISTINE RADI, U NAŠ „ŠKVER“ JE DOVEZENO NEKOLIKO ZASTARJELIH DIZALICA, NA DESETKE RASHODOVANIH TOKARSKIH STROJEVA, BUŠILICA I DRUGE OPREME KOJA SADA TRUNE NA ODLAGALIŠTU OTPADA U BRODOTROGIRU. SVA TA OPREMA JE DOPREMLJENA IZ TADA POSRNULOG BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“ KOJE JE SVOJE BOLJE DANE VIDJELO PRIJE VIŠE DESETLJEĆA. DODUŠE, SVE SE TO DA UNOVČITI 70 LIPA PO KILOGRAMU ZA STARO ŽELJEZO. SVE OVO IZ BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“ JE DOPREMLJENO KAO DODATAK UZ DVA POLOVNA OBJEKTA, VELIKI I MALI DOK, KOJI SU JEDINI OD SVE DOPREMLJENE OPREME PROFUNKCIONIRALI U OBIMU KOJI JE BIO ZAMIŠLJEN. SAMO NE ZNAMO ČEMU ĆE SLUŽITI UBUDUĆE, S OBZIROM NA JAVNO IZREČENU NAMJERU POSLODAVCA DA SE BROJ RADNIKA U SERVISNOM CENTRU REDUCIRA NA POLA, ŠTO EFIKASNOST DOVODI U PITANJE.

PO PROGRAMU RESTRUKTURIRANJA BILE SU PREDVIĐENE INVESTICIJE ZA TEHNOLOŠKU OBNOVU, (npr. 160 I 36 TONSKA DIZALICA, PRIPREMA TRAČNICA ZA DIZALICE, ROBOTI ZA ZAVARIRANJE I DRUGE ZNAČAJNE INVESTICIJE) U UKUPNOM IZNOSU OD 27.460.000 EURA.

PREMA TOM ISTOM PLANU RESTRUKTURIRANJA NAJAVLJENE PROSTORNO-TEHNOLOŠKE PROMJENE KOJE SU NAŠ „ŠKVER“ TREBALE PREOBLIKOVATI U MODERNO KOMPAKTNO BRODOGRADILIŠTE JEDNOSTAVNO SU IZOSTAVLJENE. TE PROMJENE KOJE SU SE TREBALE OSTVARITI U TRI KORAKA GOTOVO SU U CIJELOSTI OSTALE NEOSTVARENE:

1.KORAK: PREMJEŠTANJE SKLADIŠTA LIMOVA I PROFILA – NIJE OSTVARENO!
2.KORAK: NOVA HALA OBRADE, PREMJEŠTANJE STROJEVA ZA REZANJE – NULA BODOVA!
3.KORAK: IZGRADNJA NOVE HALE, PREMJEŠTANJE PANEL LINIJE, POSTAVLJANJE MIKRO-
PANEL LINIJE, DODAVANJE TAKTOVA NA PANEL LINIJI – SAMO PUSTA OBEĆANJA!

JEDINA PRAVA ULAGANJA POSLODAVCA SU U NOVE USLUŽNE I NAUTIČKE DJELATNOSTI. NAPOMINJEMO, U PLANU RESTRUKTURIRANJA PIŠE, CITIRAMO: „POSLOVANJE NOVIH DJELATNOSTI NIJE PREDMET RESTRUKTURIRANJA, NE PREDVIĐA NIKAKVE DRŽAVNE POTPORE, VEĆ SE SAMO NAVODI KAO LOGIČNA I IZUZETNO PROFITABILNA DJELATNOST NA OSLOBOĐENIM PROSTORNIM RESURSIMA.“

POSLODAVAC SE TU NAŠAO, ALI GDJE SMO MI? KUHARA, KONOBARA, SLASTIČARA RECEPCIONARA, MORNARA I SLIČNIH PROFILA ZAPOSLENIKA U NOVIM DJELATNOSTIMA TREBA DESETAK. NAMA TREBA POSAO U BRODOGRAĐEVNOJ INDUSTRIJI GDJE ĆE SE ZAPOSLITI NA STOTINE RADNIKA SA ZANIMANJIMA I DIPLOMAMA KOJE VEĆ POSJEDUJU, A POSJEDUJU I ZNAČAJNO RADNO ISKUSTVO U POSLOVIMA BRODOGRADNJE.

POŠTIVANJE POSTOJEĆEG KOLEKTIVNOG UGOVORA OD 2006.g. I SOCIJALNOG SPORAZUMA POTPISANOG OD STRANE DVAJU SINDIKATA I KERMAS ENERGIJE d.o.o. OD 17.9.2013.g,TE UGOVORA O PRODAJI I PRIJENOSU DIONICA OD 06.04.2013.g, ZA VLASNIKA JE NEOBVEZUJUĆE JER HRVATSKA VLADA I HRVATSKA BRODOGRADNJA JADRANBROD, KOJI NADZIRU PROVEDBU PROGRAMA, NE RADE NIŠTA DA GA KAZNE ILI BAR UPOZORE.

POSLODAVAC NE ISPLAĆUJE: -REGRES ZA GODIŠNJI ODMOR(NE DOGOVARA IZNOS SA SINDIKATOM) -BOŽIĆNICU (ZA 2017.g. UPLAĆENA JE 13.3.2018.g.!) -JUBILARNE NAGRADE(NISU ISPLAĆENE NI ZA 2017.g.,A KAMOLI ZA 2018.g.) -IZNOSE OTPREMNINA PREMA K.U.ZA NAJUGROŽENIJU SKUPINU RADNIKA(TEHN.VIŠAK)

OSIM TOGA POSLODAVAC: -SMANJUJE PLAĆE BEZ IKAKVIH OBRAZLOŽENJA I KRITERIJA (DODUŠE SAMO STIMULATIVNI DIO, ALI ON IZNOSI I DO 50% NETTO IZNOSA PLAĆE). -NE ODRŽAVA SKUPOVE RADNIKA ŠTO MU JE ZAKONSKA OBVEZA. U PET GODINA SAMO TRI SKUPA (ZADNJI POD PRIJETNJOM OBUSTAVE RADA AKO GA NE ODRŽI). -IZBJEGAVANJE POČETKA PREGOVORA O NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU(POD PRIJETNJOM ŠTRAJKA UZ MIRITELJA PREGOVORI SU ZAPOČELI 26.3.18). -KNJIGA NARUDŽBI NOVIH POSLOVA OSTAJE NA RAZINI ŽELJA JER U STVARNOSTI NOVIH POSLOVA NEMAMO!

VLASNIK NIJE NAPRAVIO DOKAPITALIZACIJU DRUŠTVA, A JOŠ MANJE PONUDIO RADNICIMA OBEĆANIH 25% DIONICA PO POVLAŠTENOJ CIJENI S PRAVOM PRVOOTKUPA.

I NA KRAJU SE PITAMO: S KOJIM CILJEM I NAMJERAMA JE gosp. DANKO KONČAR DOŠAO U BRODOTROGIR? JE LI SAMO ZBOG SVOJIH OSOBNIH ILI NJEGOVIH I NAŠIH ZAJEDNIČKIH INTERESA?
ODRŽANJE BRODOGRADNJE OČITO MU NIJE PRIORITET!

SMH-IS PODRUŽNICA BRODOTROGIR I RADNICI ŠKVERA

P.S. NAŽALOST, OVO NIJE KARIKIRANI, VEĆ OKRUTNO ISTINIT PRIKAZ DOGAĐANJA KOJE POSLODAVAC PRIMJENJUJE U BRODOTROGIRU.