Kao odgovor na propagandni list uprave, radnici Brodotrogira pokrenuli su svoj list nazvan Radnička besida. Inicijativa u smjeru pokretanja radničkog lista vrlo je bitna budući da pokazuje kako su radnici Brodotrogira shvatili da pod hitno moraju u javnosti izlaziti sa svojim informacijama i saznanjima, inače će javnost, pa onda i ostali radnici, dobivati lažne informacije- one koje idu preko uprave, protiv položaja radnika.

Radnici Brodotrogira poslali su nam prvi broj lista koji su pokrenuli! List ima vrlo snažan naziv- Radnička besida.

List je pokrenut primarno kao odgovor na Škversku besidu koja je “službeno glasilo Brodotrogira”, a zapravo su vijesti pod palicom uprave. Na taj način u javnost izlaze one informacije koje upravi najviše odgovaraju, bilo kod rukovođenja poslovanjem bilo kod planova u budućnosti.

Poučeni iskustvom u radničkom pokretu, a posebno događanjima posljednjih mjeseci kako u Uljaniku, tako i u Brodotrogiru, znamo da uprava ima jednu istinu i saznanja, a radnici, odnosno većina, drugu.

Kao i njihovi interesi, tako su i informacije koje u javnost daje uprava u sukobu s informacijama kojih su svjesni sami radnici. Upravo zato da ove vijesti i informacije ne bi ostale samo među radnicima Brodotrogira, nego da bi one doprle i do drugih radnika u Hrvatskoj, a posebno do radnika Uljanika, 3. Maja i Brodosplita, radnici Brodotrogira pokrenuli su ovu inicijativu.
Inicijativa je vrlo bitna jer pokazuje da su radnici Brodotrogira shvatili da pod hitno moraju u javnosti izlaziti sa svojim informacijama i saznanjima, inače će javnost (znači i drugi radnici) dobivati lažne informacije- one koje idu preko uprave, protiv položaja radnika. Ovu činjenicu ranije su shvatili i radnici Uljanika, pa tako preko svog Stožera posljednja gotovo dva mjeseca u javnost šalju stvarni prikaz događanja u Uljaniku.

Sada je pitanje vremena kad će se radnici Brodotrogira povezati s radnicima Uljanika i 3. Maja. Ne treba imati ni najmanje sumnje u to da uprave ovih brodogradilišta već debelo razrađuju planove na koji način riješiti radničko pitanje. U krajnjoj liniji, isti je vlasnik. I on će svakako koristiti položaj radnika u Trogiru i Rijeci da disciplinira radnike u Puli i obrnuto. Što se prije radnici povežu, to će imati jaču polugu kod obrane svojih prava i realizacije svojih zahtjeva.

Prvi broj Radničke beside možete pogledati u našoj galeriji: