Nakon 22 dana ustrajnog štrajka radi zahtjeva za zasluženim povećanjima plaća kapitalistička Republika Hrvatska je preko svojeg Vrhovnog suda odlučila štrajk radnika SDF Žetelice proglasiti nelegalnim! Uz podjednako bijedne argumente kao i u slučaju Croatia Airlinesa prošle godine, država preko sudova opet pokazuje svoje prljavo antiradničko lice i karakter.

Vrhovni sud Republike Hrvatske danas je štrajk radnika tvornice kombajna Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje proglasio nezakonitim, čime je osporio raniju odluku Županijskog suda od 15. siječnja! Kao argument Sud je naveo da Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) nije raskinuo Kolektivni ugovor, iako predsjednik štrajkaškog odbora Marko Ivkošić kaže kako je aneks Kolektivnog ugovora prije štrajka istekao. Ovom odlukom se radnici SDF Žetelice sutra moraju vratiti na radna mjesta, nakon više od 20 dana štrajka.

Radnici SDF Žetelice stupili su u štrajk 9. siječnja jer traže povećanje plaće od 750 kuna bruto za sve razrede, kao i povećanje od osam posto na posebne uvjete rada. Od samog početka Uprava za njihove zahtjeve nije htjela ni čuti, a kada je uvidjela da se borbeni duh radnika ne može slomiti već skoro mjesec dana, obratila se za pomoć svom klasnom savezniku – Republici Hrvatskoj, točnije, njezinom Vrhovnom sudu u Zagrebu.

Ovo je već druga sudska zabrana štrajka u kapitalističkoj Hrvatskoj u zadnjih šest mjeseci. Podsjetimo, u kolovozu prošle godine i Županijski i Vrhovni sud zabranili su štrajk u Croatia Airlinesu. Dok smo istovremeno čitali o štrajkovima pilota diljem Europe našim radnicima je pravo na štrajk bilo sudski uskraćeno, iako se sindikat ORCA uredno držao 205. članka Zakona o radu i pokušavao pregovarati s Upravom gotovo dvije godine.

Novom zabranom štrajka u SDF Žetelice kapitalistička država preko svojih sudova opet pokazuje svoje prljavo, eksploatatorsko i antiradničko lice. Koliko su samo licemjerne njihove fraze i navodna zabrinutost radi demografske situacije i iseljavanja najbolje pokazuju ovakvi slučajevi – velika većina radnika SDF Žetelice radi za mršave plaće od 3500 kuna neto, zar bi s takvim primanjima trebali ostati živjeti u ovoj zemlji? Osnivati obitelj, pokušati započeti samostalan život? Dok istovremeno talijanski vlasnik SDF (strani investitor) godišnje prisvaja stotine milijuna kuna na njihovom radu! Prema službenim podacima Poslovne Hrvatske, SDF Žetelice je 2017. ostvario prihod od 382 milijuna kuna, a predsjednik SMH Siniša Kosić rekao je da bi za povećanje plaća od 740 kuna bruto trebalo osigurati svega 3,2 milijuna kuna.

Očekivano, radnici SDF Žetelice sada su van sebe, budući da je vijest o zabrani štrajka stigla na 22. dan štrajka, što znači da je čitava plaća za siječanj praktički izgubljena. Međutim, iz sindikata poručuju da neće odustati.

“Sutra se radnici moraju vratiti na posao, ali se sutra sastaje i naš odvjetnički tim pa ćemo vidjeti koji su nam dalji koraci. Ne sumnjam u naše dečke, oni su hrabri i borbeni. Nećemo dopustiti da radimo za ovakvu plaću”, rekao nam je Ivkošić.

Nova zabrana štrajka u Hrvatskoj treba sada alarmirati sve borbene sindikate i radnike diljem zemlje, te pozvati na zajednički revolt i prosvjed. U teškim vremenima kada poduzetnici i država udruženo napadaju radnike i naše davno izboreno pravo na štrajk, radnička solidarnost i zajedništvo potrebniji su više nego ikad. Vrijeme je da se kaže dosta! Da se kaže da smo mi smo ti koji stvaramo višak vrijednosti i profit, da smo mi ti koji punimo džepove domaćim i stranim kapitalistima, njihovim političarima, sucima i ostaloj upravnoj aparaturi.

PODRŠKA RADNICIMA SDF ŽETELICE!