Radi opravdanih zahtjeva za povećanjem koeficijenata, na tisuće prosvjetnih radnika jučer je stupilo u štrajk u cijeloj Hrvatskoj. Uz izrazito visok odaziv radništva, u štrajku zajedno sudjeluju tri glavna školska sindikata. “Mi smo u štrajku svi jedna vojska, nema veze što imamo dva zapovjedništva”, rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Prosvjetni radnici u čitavoj zemlji stupili su jučer u štrajk radi svojih opravdanih zahtjeva – povećanja koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto. U štrajku sudjeluju svi veliki školski sindikati – Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat Preporod. Duh ovog štrajka najbolje opisuju riječi predsjednika Preporoda Željka Stipića:”Mi smo u štrajku svi jedna vojska, nema veze što imamo dva zapovjedništva”.

Dok je prvoga dana štrajk bio organiziran u cijeloj državi, danas i narednih dana održavat će se cirkularno, po određenim županijama. Danas su u štrajku bile Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska te Varaždinska županija. U ponedjeljak će biti Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija.

Ono što posebno veseli jest izrazito visok odaziv – na prvi dan štrajka u srednjim školama pristupilo je gotovo 85 posto radnika, a visoka brojka bila je i u osnovnim školama. Borbeni elan radništva nije pao ni danas u četiri županije gdje se također bilježi izrazito visok odaziv. Sasvim je jasno – prosvjetni radnici nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva.

Naša podrška štrajku u osnovnim i srednjim školama je bezrezervna – neka se nastavno i nenastavno osoblje bori rame uz rame za bolje sutra, kako za sebe, tako i za današnje i sutrašnje generacije školaraca. Kao i zdravstvo, i obrazovanje mora biti javno dostupno i jednako kvalitetno za sve, a to se ne može ostvariti uz potplaćene radnike.

Ako se antiradnička država može godinama zaduživati na naš račun kod lihvarskih kreditora, davati ogromne iznose Crkvi, izdvajati za imperijalistički NATO, davati poticaje i opraštati milijunske dugove poduzetnicima, žmiriti na porezne prevare, zamračivati i rasipati novac među sobom itd., onda će sada morati pristati na zahtjeve radnika u obrazovanju. Nema više pristajanja na lažnu proračunsku “realpolitiku”, nema više razumijevanja i “stezanja remena”. Čitavom radnom narodu je dosta, pa tako i prosvjetnim radnicima!

Strpljivost, ustrajnost i predanost koju svakodnevno pokazuju u radu s djecom, prosvjetni radnici sada moraju pokazati i u borbi za svoja zaslužena prava. Jedino zajedništvo učitelja, stručnih suradnika, spremačica, domara, računovođa, kuhara i svih drugih radnica i radnika u prosvjeti može donijeti uspjeh. Međutim, i naša pomoć im treba, stoga – svi uz prosvjetne radnice i radnike!