Rad u tzv. call centrima u Hrvatskoj već je odavno postao sinonim za prekarni rad, psihološku muku radnika, bijedne plaće i bijednu razinu drugih materijalnih i radničkih prava. Radničkim pismom nam se javio jedan radnik tvrtke Transcom WorldWide koja se na svojim internetskim stranicama hvali kao vodeći samostalni pružatelj usluga službe za korisnike u Hrvatskoj.

Transcom WorldWide – DNO ISTARSKOG SUSTAVA

Poštovani čitatelji,

ovim putem Vam se obraćam sa još jednom pričom iz hrvatske svakodnevice. Želim Vas upoznati sa poslom agenta u tvrtki zvanoj Transcom, sa sjedištima u Puli i Osijeku. Naime, ja ću vam ispričati svoju priču koja počinje u gradu Pula.

Radim već 4 godine u Transcomu i nikad se nisam osjećao bijednije. Osobito nakon zadnje plaće koju sam primio za mjesec rujan. Naime, na 36 sati tjedno dobio sam mizernih 2.800 kn + 200 kn putnih troškova. Reći će netko, pa u Plodinama rade za manju plaću. Istina, ali ja pišem ovaj tekst kako bih upozorio Puležane i Puležanke da ne nasjedaju na njihove oglase i hvalospjeve da su jedan od važnih subjekata u pulskom i istarskom gospodarstvu i da se broj zaposlenih vrti oko 400 te da plaća iznosi 4.200 kn, plus 1.000 kn varijabilnog djela i do 500 kn naknade za rad u smjenama i sve to u bruto iznosima. Nikad nitko nije dobio višu plaću od 4.100 kn i to na 40 sati rada tjedno uključujući praznike, nedjelje i bonuse. Računajući na to da je to vrsta posla gdje konstantno moraš pričati te objašnjavati talijanskim klijentima kako su njihove internetske mreže zastarjele i kako se infrastruktura ne mijenja godinama pošto je vlasnik Telecom. Sve se to nekako da rješiti međutim, atmosfera koja vlada u Transcomu u Puli je nepodnošljiva. Pogotovo zato jer pojedini radnici imaju “tajne veze” sa šefovima zvanima team leaderi i menageri te isti ne rade apsolutno ništa, prime par poziva na dan, ali zato se uredno skidaju pozivi od osoba koje uspiju napraviti kvotu od 7 poziva na sat.

Plaću za rujan su nam smanjili oko 400 kn. Ne zna se zašto. Govorili su nam da će se situacija promjeniti, da ćemo dobivati veću plaću, ali dobili smo još manju. A da ne napominjem samo kako nas talijanski klijenti moraju ocjenjivati nakon svakog poziva. Naravno njihove ocjene utječu na našu plaću jer tako ne uspijemo zaraditi niti mizernih 300-400 kn bonusa. Tko zna zašto?! Početkom mjeseca skoro svi agenti imaju zavidne rezultate te onda na kraju mjeseca, neobjašnjivo svima padnu, a razlog tome je, kako pričaju naši nadređeni, što nam se ne da raditi na kraju mjeseca te kako smo već sigurno svu plaću potrošili pa nemamo inicijative biti bolji. Bonus u cijelosti nikad nitko nije vidio. Osim bijednih 100 kn bona ili croissanta ili cappuccina kojeg dobijemo jer smo ostvarili neki njihov xy cilj. Svakim nas danom psihološki obrađuju, da nismo dovoljno dobri, da nismo uljudni i da se nismo potrudili. Iako poznajem strašno puno osoba koje su radile za Transcom, bili su vrijedni i pametni pojedinci koji nisu mogli izdržati takvu situaciju i na kraju su dali otkaz i išli raditi bilo što samo da više ne moraju gledati menagere i team leadere. Zato se agenti u call centru u Puli stalno mjenjanju, a oni koji su duže vremena kao i ja primorani su to raditi jer imaju obitelj ili pak zdravstvenih problema.

Vrhunac mog nezadovoljstva bio je kad su nas pitali hoćemo li raditi prekovremene jer se plaćaju duplo nakon što sam ih odradio prošli mjesec 10, a dobio sam još manju plaću nego inače.

Molim da dijelite ovo moje “prijatno” iskustvo s Transcomom (priča o još jednoj renomiranoj tvrtki koja zarađuje na nama bijednicima).

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org