Donosimo pismo radnice koja je bila zaposlena preko agencije Manpower u Amazonu, najvećoj svjetskoj internetskoj trgovini. Radnica je opisala iskustvo rada od kuće – stresan posao zbog kratkog i nedostatnog programa edukacije i pritiska da se problemi klijenata riješe u što kraćem vremenu. Uz to, nakon sedam tjedna iznenada je dobila izvanredni otkaz pod upitnim motivima te je odlučila tužiti agenciju.

Zaposlila sam se u Amazonu, Italija, preko agencije Manpower, podružnica Pula, prijavila sam se putem portala Moj posao. Ugovor je bio na šest mjeseci s edukacijom, tražili su, naravno, znanje talijanskog, upozorila sam ih da je moj talijanski školski osrednji, ali mi je lik iz Manpowera rekao da to nije bitno, jer da ću proći program edukacije i brzo svladati osnove.

Edukacija je bila naporna, samostalno prolaziš vježbe, eventualno pitaš nešto voditelja telefonom ili putem grupe na Viberu… Nakon otprilike mjesec dana, uz nedovršen program edukacije krenula je komunikacija sa klijentima, s radnim vremenom od 8-9 sati dnevno, a bili smo nespremni, prestrašno, mnogi su odustali… Ja sam bila uporna, bio je to rad od kuće, trebao mi je taj posao…

Usput, mi i Rumunji morali smo pri komunikaciji sa klijentima naglasiti da smo iz Hrvatske odnosno Rumunjske, navodno to Amazon traži samo od zemalja ne-članica EU, a mi jesmo u EU, ali eto, kao da nismo. Često bi Talijani nakon toga poklopili slušalicu ili tražili agenta Talijana.

Ñakon samo sedam tjedana, premda u nedovršenom procesu edukacije i ohrabrivana od on-line talijanskih mentora, iz Manpowera su mi rekli da nisam dovoljno dobra i da ću dobiti otkaz. Iznenađenje je bilo kad sam mailom dobila na potpis OTKAZ NA ZAHTJEV RADNIKA. Odbila sam to potpisati i otišla mjesec dana na bolovanje.

Po povratku s bolovanja bila sam spremna potpisati Sporazumni otkaz na zahtjev poslodavca, ali uslijedio je novi šok – poštom sam dobila otkaz zbog tjedan dana nepojavljivanja na radnom mjestu?!! Tj. doma.

Kad sam im mailom i putem odvjetnika poslala žalbu, preformulirali su to u “neprijavljivanje na sustav”, premda sam im u međuvremenu vratila laptop, jer su to tražili i jer se na sustav ne možeš prijaviti bez odobrenja šefa… Takav razlog otkaza poslali su i u Amazon, Italija. Ostaje nejasno ako sam bila loša zašto to nije navedeno kao razlog otkaza, čemu ta farsa… Izvanredni otkaz koji sam dobila potpuno je promašen, razlog za takav otkaz po riječima mog odvjetnika teško je dokazati, pa je on pristao pro bono ih tužiti…

Nakon toga više nisam dobivala pozive poslodavaca sa portala Moj posao, pa sam se odjavila.

Kad sam se htjela informirati o svojim pravima, otišla sam na web stranicu Ministarstva rada, gdje sam vidjela plakat za EU kampanju – Zaštita na radu radnika zaposlenih putem agencije za privremeno zapošljavanje. Naime, u vezi mog slučaja postoje dva problema: 1. Manpower, 2. Amazon. Manpower se od početka suspektno ponašao, jednakom su me lakoćom zapisali i otpisali, moguće da je u pitanju glavarina, možda su plaćeni tako, upozorila sam na to inspekciju rada, ali nisu pokazali interes, premda imaju ovaj plakat na webu, već su me uputili na privatnu tužbu.

Rad u Amazonu je horor. Vježbe su brojne i teške, prelaziš ih samostalno i strelovito, a već nakon cca mjesec dana počinje rad sa klijentima, pozivi su sve učestaliji, a vrijeme za odgovor se stalno smanjuje. Naime, nakon poziva koji idu od zamjene veličine gaća do sata koji ne radi, a košta 800 ili više eura, imaš ograničeno vrijeme za riješiti slučaj, zamjena robe, povrat novca ili zvanja dostavljača-kurira i poslati povratni mail klijentu, sve za desetak minuta!

Mail u fazi edukacije prethodno ide na odobrenje. Ako pređeš vrijeme stižu novi pozivi, koji se računaju kao propušteni premda ti radiš cijelo vrijeme. Štopa se odlazak na wc, pauza u radnom vremenu od osam ili devet sati je pol vure. Prekovremeni su nametnuti, nema izbora. Paralelno radiš sa klijentima i mentorima, dužan si sudjelovati na grupnom chatu, oni ti doduše pomažu, ali si izbezumljen na sve strane, uključujući šefa iz agencije. Ukratko frenetični tempo, big brother najgore vrste, svi te kontroliraju, samo fali da te gledaju, a Talijani te vrijeđaju, nekad rasno drsko, a nekad je naprosto i njima puna kapa neiskusnih agenata sa lošim talijanskim. Platili su oko 4000 kuna za 40 sati rada.

Sa mnom je bilo troje ljudi koji su sami dali otkaz, zapravo više, ali za ovo troje znam, dobro su govorili talijanski, ali su rekli: ne vrijedi ovo tog stresa!

P.S. Prije dva tjedna mi se, tri mjeseca nakon što sam ih zvala (!), javila osoba iz inspekcije rada i tražila odobrenje za otkrivanje identiteta radi kontrole poslodavaca. Pa će tako Manpower dobiti i tužbu i inspekciju!

Bez obzira na ishod, to pokazuje da se isplati boriti za svoja prava. Najgore je pristati na ulogu žrtve. Milosti ne tražim niti bih im je dala!

J.P.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org