Usred pregovora o sistematizaciji koji se odvijaju u studentskom centru, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak u javnost je izbacio aferu Kolači putem koje optužuje i napada predsjednicu sindikata Biserku Sertić. Osim što se ova afera odvija usred pregovora u kojima sindikati ne popuštaju, Bošnjak se na ovaj način i osvećuje borbenoj sindikalistici za uspješno vođen štrajk radnika Studentskog centra krajem 2016. godine.

Jedan od rijetkih svijetlih primjera dobro organizirane radničko-sindikalne akcije u posljednjih nekoliko godina svakako je štrajk radnika Studentskog centra. Da podsjetimo, u studenom 2016. godine započeo je štrajk radnika SC-a koji je trajao 23 dana. Razlog za štrajk bilo je odbijanje potpisivanja već usuglašenog kolektivnog ugovora od strane sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka. Bošnjak je tada tvrdio da on ne može potpisati kolektivni ugovor bez odobrenja Sanacijskog vijeća, iako je prema odluci Vlade upravo sanacijski upravitelj odgovoran za radno-pravne poslove.

Štrajk je bio uspješan – radnici SC-a izborili su se za potpisivanje kolektivnog ugovora, čime su zaštitili već postojeća, ali i ostvarili neka nova prava, od kojih je najvažnije sudjelovanje u donošenju sistematizacije. No jednako toliko značajan uspjeh ovoga štrajka bila je sama njegova organizacija: u provođenju štrajka surađivala su četiri sindikata pri Studentskom centru (Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH – SSZSCH, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat radnika Studentskog centra u Zagrebu i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi – HSDK), a pridružio im se i Novi sindikat. Dobra koordinacija pridonijela je tome da su se početnom broju štrajkaša pridružili kolege koji prvotno nisu bili u štrajku, a nije izostala ni podrška studenata.

Do svega ovoga došlo se združenim i predanim radom sindikata u SC-u unatoč medijskom ignoriranju, a kasnije i otvorenom potkopavanju štrajka.

Bošnjak je prije i tijekom štrajka pokazao da ne preza od niskih udaraca te da je spreman sve učiniti kako bi razjedinio radnike u njihovoj borbi.

Nešto više od godinu dana kasnije, točnije krajem prošlog tjedna, u medijima se pojavila tzv. afera “kolači”. Naime, revizija poslovanja i izvanredna kontrola utroška namirnica u proizvodnji kolača utvrdila je razlike između naručenih namirnica i stvarne količine proizvedenih obroka. Kako navode mediji, financijska šteta procijenjena je na iznos od nekoliko stotina tisuća kuna. Službeno izvješće Sanacijskog vijeća kao jednu od odgovornih osoba navodi Biserku Sertić, voditeljicu slastičarnice u SC-u i predsjednicu većinskog Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH. No ovdje valja napomenuti da je Sertić bila i predsjednica štrajkaškog odbora za vrijeme ranije spomenutog štrajka 2016.

Za komentar smo zamolili glavnog tajnika Novog sindikata, Tomislava Kiša. Po njegovom mišljenju čitava afera zapravo predstavlja pokušaj kažnjavanja Biserke Sertić za uspješno proveden štrajk u SC-u. Sve, smatra Kiš, rukovodi sanacijski upravitelj Bošnjak koji je trebao i morao biti upoznat s manjkovima namirnica, no nije poduzimao ništa. Bošnjak tako ovom aferom pronalazi krivca za utvrđene manjkove, ali i upozorava sindikat da ne stvaraju probleme u pregovorima o novoj sistematizaciji u SC-u koji su trenutno u tijeku.

O čitavoj aferi razgovarali smo i s Tomislavom Vukojom, najbližim suradnikom i zamjenikom Biserke Sertić. Vukoja smatra da je u pozadini svega napad na sindikat uslijed spomenutih pregovora o novoj sistematizaciji; pregovori su započeli 15. siječnja, a afera “kolači” izbila je nakon samo četiri dana, 19. siječnja. Čitava hajka, po Vukoji, nastala je nakon što su sindikati prilikom pregovora izrazili svoje neslaganje s prijedlogom sistematizacije. Osim toga, Vukoja uzroke ovog napada vidi i u višegodišnjem ukazivanju Sindikat zaposlenika studentskih centara na velike propuste u sanaciji SC-a i bačen novac za sanaciju koja još nije privedena kraju. Dug je početkom sanacije iznosio 121 milijun kuna, do sada je u postupku sanacije utrošeno oko 150 milijuna kuna, a djelatnost Prehrane je još uvijek u minusu. Tako ispada su za velike gubitke Prehrane krivi kolači, a ne dugogodišnji pomoćnik sanacijskog upravitelja za Prehranu i sadašnji sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, kaže Vukoja. Bošnjak je od 2013. godine bio na funkciji pomoćnika sanacijskog upravitelja za Prehranu, da bi 2015. došao na mjesto sanacijskog upravitelja i propustio imenovati nekog drugog na poziciju svog pomoćnika za Prehranu. Tako je on sam tu dužnost nastavio obavljati i dalje, ili riječima Vukoje: “Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak je sam sebi pomoćnik za Prehranu.”

Kako tvrdi Vukoja, ovo nije prvi pritisak uprave na sindikat i njegovu predsjednicu Biserku Sertić otkako je štrajk završio. Bilo je tu neprestanih zahtjeva za očitovanjem, premještanja ljudi koji su sudjelovali u štrajku, kadroviranja podobnih, zaobilaženja voditeljice slastičarnice u odlukama, smanjivanja proizvodnje kolača s ciljem da se ustanovi da je voditeljica suvišna i slično.

Bošnjak tvrdi da su sustavi kontrole u SC-u protuzakonito ukinuti prije 25 godina, a Vukoja se pita nije li Bošnjak imao dovoljno vremena da ih ponovno uspostavi s obzirom na činjenicu da je već 5 godina na poziciji koja mu to i omogućava.

Vukoja ističe i neobičnu odluku sanacijskog upravitelja da umjesto državne revizije, čija je zadaća da kontrolira potrošnju državnih sredstava, ponovno angažira privatnu revizorsku kuću kojoj su se u reviziji SC-ovog poslovanja prije nekoliko godina potkrale višemilijunske pogreške. Međutim, čak je i ta revizija upozorila Bošnjaka na nepravilnosti u poslovanju. Bošnjak tvrdi da su sustavi kontrole u SC-u protuzakonito ukinuti prije 25 godina, a Vukoja se pita nije li Bošnjak imao dovoljno vremena da ih ponovno uspostavi s obzirom na činjenicu da je već 5 godina na poziciji koja mu to i omogućava (prije mjesta pomoćnika za Prehranu bio je upravitelj malih restorana tzv. vanjskog pogona). Revizorsko izvješće u kojem se SC upozorava na propuste izašlo je u kolovozu 2017. godine pa se nameće pitanje što je sanacijski upravitelj poduzeo u međuvremenu. Problem je i u tome, tvrdi Vukoja, što djelatnost cateringa u SC-u djeluje protuzakonito – Služba nabave na veliko nabavlja namirnice za studentsku prehranu, a kako ne postoji nabava koja odvojeno nabavlja namirnice za catering, sav trošak nabave formalno se odnosi samo na prehranu studenata.

Bošnjak je prije i tijekom štrajka pokazao da ne preza od niskih udaraca (iznošenje neistina o stvarnom broja štrajkaša, isplaćivanje stimulacija radnicima koji su bili protiv štrajka, huškanje studenata protiv radnika u štrajku) te da je spreman sve učiniti kako bi razjedinio radnike u njihovoj borbi.

Borba Biserke Sertić i radnika u štrajku 2016. nije bila nimalo jednostavna, a plodove njihove pobjede osjetili su svi radnici. Radnički portal ovom prilikom izražava punu podršku hrabroj Biserki Sertić i Sindikatu zaposlenika studentskih centara RH te poziva sve radnike, bilo da su članovi sindikata ili ne, i sve ostale sindikate u SC-u da se solidarno odupru ovom osvetničkom napadu i daljnjim pritiscima Uprave.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org