Radnici pilane Cedar iz Vrbovskog našli u se teškom i neizvjesnom položaju jer im nisu isplaćene plaće za siječanj i veljaču, a vlasnik se ne pojavljuje u firmi. Za plaću za ožujak iskorištena je državna mjera pomoći gospodarstvu, a plaća za travanj se čeka. Gradske vlasti donijele su odluku o podijeli prehrambenih paketa pomoći radnicima umjesto da izvrše pritisak na vlasnika da isplati plaće.

Prije nešto više od godinu dana pisali smo o položaju radnika u pilani Cedar u Vrbovskom. Da podsjetimo, u pilani se radi u teškim uvjetima (niske temperature u pogonu, propuh), vrši se pritisak na radnike da ne tuže firmu u slučaju nesreće na poslu, bolovanje se u nekim slučajevima računalo kao godišnji odmor, primanja radnika su niska. To sve govori o nivou eksploatacije u ovoj pilani, a situaciji treba dodati i dobre odnose, odnosno interesnu spregu vlasnika Cedra Darka Prodana s lokalnim vlastima i gradonačelnikom Draženom Mufićem.

O aktualnoj situaciji u Cedru, što se i koliko toga promijenilo po pitanju položaja radnika saznali smo od jednog radnika, koji nam se javio anonimno u strahu od otkaza. Glavni razlog njegovog javljanja našem portalu je neisplata plaća za siječanj i veljaču. Plaća za ožujak je isplaćena, ali ne od strane vlasnika, već u sklopu mjera pomoći gospodarstvu Vlade RH. Plaća za travanj tek bi trebala doći. I dalje se radi zimi na niskim temperaturama u pogonu, na propuhu, uz otprilike iste plaće, radnici i dalje nisu sindikalno organizirani niti u firmi djeluje radničko vijeće. Zaposlenih je tridesetak manje, sada ih radi oko 120, a i dalje se dešavaju nesreće na radu.

Uz sve to, vlasnik Prodan se zadnja četiri mjeseca nije pojavio u firmi niti dao ikakvo objašnjenje radnicima što se događa i zašto nisu isplaćene dvije plaće. Nakon prošlogodišnjeg teksta i poziva da se radnici sindikalno organiziraju Prodan je reagirao tako da je otkazom priprijetio svakome ko bi učinio korak prema organiziranju sindikata ili progovorio javno o stanju u pogonu. Radnici se boje za posao, stoga uglavnom ne pričaju o uvjetima rada.

Našeg sugovornika također ljuti što mediji ne spominju negativne primjere iz Vrbovskog, uz izuzetak našeg portala i medija koji su prenijeli taj tekst, a o pilani se pisalo i govorilo isključivo kao o primjeru uspješnog poslovanja, gospodarskom zamašnjaku cijeloga kraja, s najmodernijim pogonom za obradu drveta. Nedavno se pisalo i o potezu gradskih vlasti kada su stanovnicima Vrbovskog podijeljeni sjemenski krumpir i sadnice krušaka i jabuka, uz afirmativan prikaz gradonačelnika Mufića, pri tome ne spominjući neisplatu plaća u Cedru. Ipak, na web stranici grada Vrbovskog može se naći odluka o pomoći radnicima Cedra u vidu prehrambenih paketa zbog kašnjenja isplate plaće. Naš sugovornik nam je rekao da je jedan radnik kontaktirao uredništvo emisije Provjereno, no nisu se odazvali na njegov poziv. Još jedna potvrda čijem interesu služe mediji u privatnom vlasništvu.

Na kraju razgovora naš sugovornik ističe da su mu, kao i ostalim kolegama, živci pri kraju, zbog neizvjesnosti i straha od gubitka posla, a tu su i priče o dugovanju prema Hrvatskim šumama, pričama o dobivanju kredita, najavama o datumu isplate plaće koje se pokažu kao lažne. Nada se da će ovo o čemu govori doći do što većeg broja stanovnika Vrbovskog, da se ljudi zapitaju šta se to događa u Cedru. Radnike Cedra bi sigurno ohrabrila podrška stanovnika Vrbovskog, možda i razbila strah i potaknula da se aktivnije bore za svoja prava. U suprotnom, u ovakvoj situaciji samo će se nastaviti brutalno eksploatiranje radnika Cedra, kao i uništavanje njihovog zdravlja, olakšano kako spregom vlasnika sa lokalnim vlastima, tako i nepostajanjem ikakvog sindikata u firmi, odnosno predstavnika radnika koji će zastupati njihove interese.