Ogorčena radnica trgovačkog centra Spar javila nam se s kratkom pričom o jedva izdrživim uvjetima na svom radnom mjestu. Izrabljivanje radnika u trgovini rašireno je po čitavoj zemlji, a njezina priča ujedno i pokazuje kako se strani trgovački investitori preko bahatih poslovođa ponašaju prema našim radnicama.

Spar Hrvatska tjera radnike da ostaju duže po 2 sata na poslu zbog manjka radnika.

Radim u Sparu, moja šefica me već mjesecima stavlja u smjenu popodne. Majka sam, ali oko majčinskih obaveza doslovno ništa ne stignem jer se na poslu moram u 13 sati pojaviti, do 21 sat. Na poslu je teror, kupci su ljuti i živčani jer niti jedna cijena nije na svom mjestu, artiklima je istekao rok trajanja, a stavljeni su u prodaju. Doslovno ne mogu na gablec od 30 minuta koji je zakonski dozvoljen jer šefica nije baš normalna. Tjera svoj zakon, bahati se, svi ispaštaju jer joj je dućan u katastrofi. Dalo je 15 radnika otkaz i sad mi ispaštamo već mjesecima. Zaposlili su nove cure koje isto ispaštaju na pc kasama po cijele dane. Ne znam što da vam kažem osim da po cijele dane dolazim živčana i najradije bi plakala. Nemam se kome obratiti jer jednostavno nitko ne želi slušati. Inače, radimo i blagdanima i nedjeljama, i ništa od toga nije dodatno plaćeno. Ostajanje prekovremeno nam isto nije plaćeno.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org