Na jučerašnjem prosvjedu na Markovom trgu u Zagrebu, vodstvo Carinskog sindikata Hrvatske uručilo je premijeru dopis iz kojeg je vidljiva loša situacija u Carinskoj upravi, posebice što se tiče tretmana samih radnika. Ukoliko Vlada nastavi ignorirati zahtjeve sindikata, najavljuje se i štrajk na carinama.

Na Markovom trgu u Zagrebu jučer je održan prosvjed predsjedništva Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) radi zahtjeva za poboljšanjem radničkog i materijalnog položaja carinskih radnika, čije probleme Vlada i nadležno ministarstvo već dulje vrijeme ignoriraju. Prosvjed je održan uz slogan Svake godine prikupimo 20% državnog budžeta. Ministar nema ni 20 minuta za nas i naše probleme?

Na Markov trg stiglo je 20-ak sindikalista, a predsjednik CSH Rino Štorić uručio je osobno premijeru Andreju Plenkoviću dopis u kojem se ukratko pojašnjava suština problema u Carinskoj upravi, te najavljuju daljnji sindikalni koraci.

“Nakon brojnih upornih pokušaja susreta s ministrom financija Zdravkom Marićem i najvišim predstavnicima resornog ministarstva kao i dugogodišnjeg ukazivanja na nepravilnosti u radu Carinske uprave naišli smo, nažalost, samo na ignoriranje istih. Prisiljeni smo stoga na ovakav način skrenuti pozornost Vlade RH (i šire javnosti) na brojne nagomilane probleme u našoj službi.

Naime, u Carinskoj službi se svakodnevno krše prava službenika, od organizacijske nekompetentnosti primjetne u neplaćanju i krivom evidentiranju prekovremenih sati carinskih službenika (koji su rezultirali s nekoliko stotina tužbi protiv Carinske uprave tj. protiv Republike Hrvatske), kroničnog nedostatka carinskih službenika kako u unutarnjim ispostavama tako i na graničnim prelazima (potencijalnim vanjskim granicama Europske unije u Schengenu), loše uređene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova, preko ozbiljne zlouporabe položaja i ovlasti vidljive u svakodnevnom onemogućavanju i sabotiranju rada sindikata, pa sve do nepoštivanja Međunarodnih ugovora koje je potpisala Vlada RH, ali i nepoštivanja samih vladinih uredbi, odredbi kolektivnog ugovora i drugih propisa, a koji izravno utječu na rad službenika u Carinskoj upravi i Carinskog sindikata Hrvatske.

Naši brojni zahtjevi za rješenjima ozbiljnih problema s kojima se svakodnevno susrećemo sad su već predugo ignorirani. Upozoravamo javnost i Vladu RH da je sustav koji prikupi čak preko 20% cjelokupnog državnog budžeta pred potpunim kolapsom. Carinski sindikat Hrvatske ima dužnost i obvezu upozoriti na brojne nepravilnosti, te zaštititi ne samo naše službenike i njihove obitelji, već i sve građane RH.

Slobodni smo vas obavijestiti o započetim pripremama za provođenje štrajka u Carinskoj upravi”, stoji u dopisu.

Carinski sindikat Hrvatske još je na ljeto 2017. zaprijetio štrajkom, a već dulje vrijeme vodi bitku oko pravilnih isplata prekovremenih sati za carinske radnike. Nakon što su sudovi u prvostupanjskim presudama počeli donositi odluke u korist radnika, država je (uz pomoć triju reprezentativnih sindikata državnih službi) pokušala spriječiti samo funkcioniranje ovog sindikata, ali je Odbor za državnu službu tu odluku ipak poništio.

Potporu jučerašnjem prosvjedu dali su i neki drugi sindikati: Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni sindikat carinika Hrvatske, Sindikat pravosudne policije Hrvatske, Radnički sindikat HZMO, Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati. Kao što stoji na kraju dopisa, CSH je spreman i na štrajk, a trenutno se unutar članstva provodi i referendum o tom pitanju. To je važna demokratska metoda koju treba pozdraviti.

Carinski radnici sami će odlučiti hoće li krenuti u štrajk, ali sigurni smo da u štrajku neće ostati usamljeni. Kao što je CSH podržao štrajk prosvjetnih radnika i radnika Đure Đakovića, kao što je početkom godine podržao i štrajk u tvornici kombajna SDF Žetelice, tako će ostali sindikati podržati sada i njih. Pritisak na carinske radnike zasigurno će vršiti država i privatni mediji, ali ih to ne smije obeshrabriti ili pokolebati – njihovi zahtjevi sasvim su opravdani.

U vremenima kada se radnici pokušavaju izboriti za zasluženo poboljšanje vlastitog materijalnog položaja, kada privatni mediji nastoje isprovocirati sukob između radnika u javnom i privatnom sektoru, važno je radničko zajedništvo i solidarnost.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org