Legitimni sindikalni povjerenik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Mario Jukić odgovara na demanti od 22. ožujka.

Nakon niza neistina, objeda, laži i dezinformacija koje su iznijeli bivši zaposlenici RSRH Tanja Justić i Jasmina Nikolić osjećao sam potrebu, ali i dužnost da raskrinkam njihove konstrukcije, ali i da otkrijem prave motive koji stoje iza njihovih radnji, te da u konačnici ukažem na štetu koju oni čine članovima RSRH, ali u konačnici i svim zaposlenicima Hrvatske lutrije. Sve navedeno ću potkrijepiti dokumentima potpisanima od strane legalnih tijela RSRH, Vlade Republike Hrvatske – najviše instance izvršne vlasti u RH, te sudskim odlukama.

Kao prvo treba raščistiti neke stvari. Tanja Justić i Jasmina Nikolić nisu više zaposlenici, a niti članovi RSRH.

Budući da Tanja Justić odbija sučeljavanje argumentima, što je i dokazala na sjednici radničkog vijeća Hrvatske lutrije održanoj 8. ožujka iskoristiti ću ovu priliku da dotičnoj gospođi postavim deset pitanja! Odgovore na navedena pitanja željno iščekuju zaposlenici Hrvatske lutrije, članovi RSRH koje su upravo Tanja Justić i Jasmina Nikolić svojim lakomislenim, avanturističkim i neodgovornim postupcima ostavili na cjedilu i u vremenskom vakuumu od nekoliko mjeseci u kojem članovi nisu mogli konzumirati prava koja im jamči članstvo u sindikatu!

1. Zašto ste članovima RSRH u Hrvatskoj lutriji plasirali lažnu informaciju da je žiro račun sindikata u blokadi, zbog čega članovi nisu dobivali solidarne pomoći i pozajmice?
2. Zašto ih niste upućivali na ured u Palmotićevoj gdje su članovi mogli nesmetano realizirati sve svoje zahtjeve?
3. Zašto ste dopustili da članovi budu taoci unutar sindikalnih previranja?
4. Zar doista mislite da je članovima bitnije tko će biti na čelu sindikata od toga da oni realiziraju vlastita opravdana potraživanja?
5. Zašto nakon ostavke glavnog sindikalnog povjerenika Hrvoja Palamete na sve sindikalne funkcije, koja se dogodila 15. studenoga, a koji je pripadao Vašoj frakciji neuspjelih pučista niste imenovali novog sindikalnog povjerenika koji bi servisirao potrebe članstva?
6. Zašto se niste pojavili na trećoj sjednici pregovaračkoga odbora za novi kolektivni ugovor održanoj 28. studenoga 2017. godine?
7. Zašto nakon ostavke Hrvoja Palamete niste imenovali svoga novoga člana u odbor za pregovore za novi kolektivni ugovor?
8. Kako komentirate odgovor premijera Andreja Plenkovića na pitanje saborskog zastupnika Nikole Grmoje kojim je navedeni zastupnik pokušao lobirati za Vašu stvar?
9. Kako komentirate odluku općinskog suda u Novom Zagrebu u kojoj se izričito navodi da Jasmina Nikolić nema ovlasti za zastupanje RSRH?

10. Koja je bila svrha dolaska Tanje Justić na sjednicu radničkog vijeća Hrvatske lutrije 8. ožujka tekuće godine osim unošenja konfuzije među članove RSRH i zašto je dotična gospođa na istoj sjednici odbila verbalni duel sa mnom kao sa glavnim sindikalnim povjerenikom RSRH koji bi pomogao članovima radničkoga vijeća, a i predstavnicima poslodavca da razjasne situaciju oko RSRH, kao i pitanje tko ima legitimne ovlasti predstavljati RSRH u Hrvatskoj lutriji?

Mario Jukić, koji je se predstavio kao „novoizabrani borbeni sindikalni povjerenik sindikata RSRH“ ne samo da nije sindikalni povjerenik Republičkog sindikata radnika Hrvatske, nego nije niti član istog.

Riječ je o najobičnijim lažima. Kao dokaz prilažem odluku o imenovanju potpisanu od strane legitimnog predsjednika RSRH Željka Vidakovića.

Za cijeli ovaj slučaj bitno je napomenuti da legitimitet Željka Vidakovića kao predsjednika RSRH ne osporava niti Vlada Republike Hrvatske. Također je bitno i to da je općinski sud u Zagrebu zauzeo stav da Jasmina Nikolić nema ovlasti za zastupanje RSRH, niti u svojstvu poslodavca (ovlaštena osoba za zastupanje), niti u svojstvu zaposlenika RSRH. Svojim potezima i djelima Jasmina Nikolić se stavlja iznad sudske i izvršne vlasti Republike Hrvatske.

Nitko ne opstruira rad Marija Jukića, vezan uz njegovo radno mjesto niti se miješa u obveze i prava iz njegovog ugovora o radu.

Budući da gospođe Jasmina Nikolić i Tanja Justić nisu zaposlenici Hrvatske lutrije, a niti su one kao najeksponiranije predstavnice „frakcije propalih pučista“ uspjeli nakon ostavke Hrvoja Palamete imenovati „svoga“ povjerenika u Hrvatskoj lutriji, navedene dvije gospođe nisu kompetentne govoriti o situaciji u Hrvatskoj lutriji, pa tako niti o opstrukcijama koje sam doživljavao, a niti o obvezama i pravima iz mojeg ugovora o radu. Osim toga u trenutku kada je objavljeno njihovo reagiranje već su bile riješene nakon prethodnog sastanka sa predsjednikom uprave HL sve opstrukcije s kojima sam bio suočen, a također je bio dogovoren i moj povratak na staro radno mjesto, što dovoljno govori o neupućenosti i neinformiranosti Tanje Justić i Jasmine Nikolić o situaciji u Hrvatskoj lutriji?

Kako ne obnaša nikakvu sindikalnu dužnost, ni u tome ga se ne može opstruirati.

Kao što već rekoh radi se o najobičnijoj laži. Tanja Justić i Jasmina Nikolić još uvijek se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je njihov puč propao i stoga očajničkim potezima, pišući ovakve pamflete pokušavaju si stvoriti ljepšu imaginarnu stvarnost. Pretpostavljam da gospođe ne znaju, a niti ih u stvarnosti zanima koliko sam u protekla četiri mjeseca koliko obnašam dužnost glavnog sindikalnog povjerenika uspio pomoći našim članovima putem realiziranih pomoći i pozajmica. Pretpostavljam da ne znaju ni za našu članicu iz Hrvatske Kostajnice koja radi u Dvoru i koju je poslodavac prisiljavao tijekom elementarne nepogode i neprohodnosti putova da putuje na posao preko Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, što članici s obzirom na status hrvatskoga branitelja stvara veliku nelagodu. Upravno na našu intervenciju poslodavac je odustao od navedene prakse. Ne samo da obnašam sindikalnu dužnost, već i svakodnevno pomažem našim članovima. A nebrigu prema članstvu su demonstrirale upravo Tanja Justić i Jasmina Nikolić činjenicom da nisu imenovale svoga povjerenika koji bi skrbio o interesima i potrebama članstva.

„Dosadašnji sindikalni nerad i sprega s određenim birokratskim strukturama poslodavca…“ – koju spominje, ne postoji.

Ako nije postojao sindikalni nerad kako objašnjavate činjenicu da je Vaš pučistički povjerenik nekoliko mjeseci članovima nije isplaćivao pomoći i pozajmice, krivo prezentirajući članovima da je žiro račun sindikata u blokadi? Ako nije postojala sprega sa poslodavcem kako objašnjavate činjenicu da je Vaš pučistički povjerenik naglo napredovao u poduzeću dobivši bolji posao i veći koeficijent?

Jedina je činjenici da su radnici Hrvatske lutrije gotovo četrnaest godina imali kolektivni ugovor kojim je štićena razina njihovih radnih i materijalnih prava, a upravo ga zbog postupaka Marija Jukića i osoba koje ga na to navode sada nemaju.

Riječ je o potpunoj laži. Smatram da biste javnosti trebali objasniti zašto se niste pojavili (Tanja Justić i Hrvoje Palameta) na trećoj rundi pregovora za novi kolektivni ugovor koja je održana koncem studenoga. Time ste demonstrirali da Vam nije niti stalo do potpisivanja novoga kolektivnog ugovora u Hrvatskoj lutriji.

Imenovani je u studenom 2017. na osobno inzistiranje prestao biti član RSRH, da bi se u istom mjesecu po nekom „nejasnom ključu“ počeo predstavljati kao glavni sindikalni povjerenik istog Sindikata.

Riječ je o potpunoj laži. Nakon sukoba sa starim, konformističkim povjerenikom, čiju nagodbenjačku politiku iz principijelnih razloga nisam mogao podržavati razmišljao sam o istupanju iz sindikata, ali nakon kontakata sa vodstvom sindikata i nakon što sam se uvjerio da vodstvo sindikata ne podržava odmetnutog povjerenika koji nam je mjesecima plasirao laži i dezinformacije uvidio sam da nema razloga za istupanje, već za sindikalnu borbu na zdravim temeljima. Nikad nisam potpisao istupnicu iz članstva. Nisam se počeo predstavljati kao glavni sindikalni povjerenik po nekom nejasnom ključu, već na temelju odluke koju su donijela legalna tijela sindikata i koju je potpisao legitimni predsjednik sindikata Željko Vidaković, a koja je već prezentirana u ovome tekstu!

Samo nekoliko tjedana kasnije, sa strukturom koja ga gura na takve, pa i medijske, istupe, zakočio je već započeti proces pregovaranja za novi Kolektivni ugovor u Hrvatskoj Lutriji, pa je to razlog zbog kojega su pregovori prekinuti i radnici navedene tvrtke više nemaju „svoj akt“. Zanimljivo?

Riječ je o potpunoj laži. Jasmina Nikolić i Tanja Justić su u potpunosti svjesne da po statutu RSRH jedina osoba koja ima ovlast potpisati kolektivni ugovor je predsjednik IO sindikata, iznimno i dopredsjednik, po ovlaštenju predsjednika. Drugim riječima, da su pučisti i obavili pregovore, oni ne bi imali ovlasti i potpisati novi kolektivnu ugovor!

Netočno je i provjerljivo da imenovani gospodin nikada nije ušao u pregovarački odbor za pregovore za kolektivni ugovor, pa službeno nije niti mogao postaviti navedene zahtjeve.

Riječ je o potpunoj laži. Kao dokaz prilažem svoju punomoć za kolektivno pregovaranje.

Nije Mario Jukić, a niti ljudi koji ga okružuju, nikada do sada direktno ili konkretno pokrenuo i napravio ništa na poboljšanju prava radnika Lutrije, a niti on to u ime Republičkog sindikata radnika Hrvatke smije.

Riječ je o potpunoj laži. Svakodnevno sam u kontaktima sa našim članovima i svakodnevno radim na poboljšanju njihovih socijalno – materijalnih prava, za razliku od Tanje Justić koja se pojavi jednom kvartalno u Hrvatskoj lutriji i to isključivo sa ciljem i misijom raspirivanja kaosa i konfuzije među našim članstvom.

Ono što je najbitnije u cijeloj priči je činjenica da uprava HL više ne osporava legitimitet mene kao glavnog sindikalnog povjerenika RSRH, a niti Željka Vidakovića kao predsjednika RSRH, te da su se normalizirali uvjeti za djelovanje RSRH u Hrvatskoj lutriji, tako da su objede Jasmine Nikolić i Tanje Justić osim što su zlonamjerne, također i potpuno promašene, a njihova jedina svrha i cilj je unošenje konfuzije među članovima RSRH u Hrvatskoj lutriji, što u konačnici može rezultirati jedino erozijom socijalno – materijalnih prava naših članova. Kako bih ilustrirao navedenu tvrdnju prilažem Vam usuglašenu, zajedničku izjavu za javnost i medije povodom sastanka glavnog sindikalnog povjerenika RSRH i predsjednika uprave Hrvatske lutrije.

„8. ožujka održan je sastanak kojem su prisustvovali glavni sindikalni povjerenik RSRH Mario Jukić i predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije Mario Musa. Sastanak je bio izrazito konstruktivan i plodonosan. Prije svega, tom su prilikom otklonjene dileme vezane uz legitimitet zastupanja RSRH u Hrvatskoj Lutriji. Predsjednik Uprave HL-a ne osporava Marija Jukića kao legitimnog predstavnika RSRH u Hrvatskoj Lutriji i Željka Vidakovića kao legitimnog predsjednika RSRH. Iskazana spremnost i volja za obnovom pregovaračkog procesa, preduvjet je za sklapanje novog kolektivnog ugovora sa svim reprezentativnim sindikatima.

No, bitnije od samog formalnog postojanja ili nepostojanja kolektivnog ugovora, svakako je činjenica da Uprava u prva dva mjeseca tekuće godine nije koristila situaciju što nemamo kolektivni ugovor, u smislu smanjenja materijalnih i/ili socijalnih prava radnika.

Usuglašeni su i daljnji koraci koji će omogućiti normalizaciju djelovanja RSRH u Hrvatskoj Lutriji poput osiguravanja odgovarajućeg prostora za rad i održavanje sastanaka sindikata, stručnih, tehničkih i administrativnih usluga za rad sindikata, mogućnost sindikalnog izvješćivanja, umnožavanja i podjele tiska, upotrebu i korištenja informacijskog sustava.

Dogovorena je i ponovna obustava sindikalnih pozajmica sa plaće te redovita i ažurna komunikacija između računovodstava HL i RSRH. Time će naši članovi jednostavnije i kvalitetnije ostvarivati sindikalne pozajmice i ostale pogodnosti koje im jamči članstvo u sindikatu.

Na kraju, posebice smo zadovoljni činjenicom da je predsjednik Uprave naglasio neupitnost socijalnih i materijalnih prava radnika za vrijeme dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor. Kvalitetan i iskren socijalan dijalog i socijalno partnerstvo između sindikata i Uprave, zajednički je stav, a ovo je tek prvi u nizu budućih sastanaka.“