Na inicijativu bivših radnika DIOKI-ja, Kamenskog i Gredelja, zastupnici Lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pokušali su izglasati prijedlog kojim bi Grad oslobodio ili odgodio naplatu komunalne naknade tvrtkama u stečaju koje imaju dugove prema radnicima. Antiradnička većina u Gradskoj skupštini (Milan Bandić 365, HDZ, Neovisni za Hrvatsku) prijedlog je odbila. Tim povodom danas je održana konferencija za medije ispred Gradske skupštine.

Povodom prekjučerašnjeg odbijanja zagrebačke Gradske skupštine da izađe u susret opljačkanim radnicima DIOKI-ja, Kamenskog i Gredelja, u Zagrebu je danas održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali zastupnici Lijevog bloka (Radnička fronta, Nova ljevica, Zagreb je naš, Za grad) i predstavnici radnika spomenutih tvrtki.

Radnička fronta je na sjednici 30.1. ispred Lijevog bloka predložila da Grad djelomično oslobodi ili odgodi naplatu komunalne naknade onim tvrtkama u stečaju koje imaju dugove prema radnicima. Time bi se u stečajnom postupku u slučaju priljeva određenih sredstava (primjerice, od prodaje nekretnina) iz stečajne mase umjesto na račune za komunalnu naknadu izdvojilo za nikad isplaćene radničke plaće.

“Naš prijedlog je išao za time da se mehanizmom oslobađanja komunalne naknade radnicima tvrtki u stečaju isplate njihove teško stečene plaće. Tu mjeru su prošle godine inicirali i gradonačelniku predložili sami radnici. Zastupnici HDZ-a, stranke Milan Bandić 365- stranka rada i solidarnosti te stranke Hasanbegović-Esih ( Neovisni za Hrvatsku op.) glasali su protiv i suzdržano čime je naša mjera onemogućena. Gradonačelnik je rekao da bi to bilo preskupo za grad, a Tomislav Jonjić iz stranke Hasanbegović-Esih je rekao da radnicima neće dati besplatan ručak jer takva stvar ne postoji. Niz sličnih mjera u drugim gradovima (Sisak, Bjelovar, Baška…) pokazuje da je naša mjera bila itekako moguća, tamo su se poduzetnici oslobađali komunalnih naknada”, rekla je Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte, te dodala da se Lijevi blok neće predati, već na buduće sjednice dolaziti sa novim prijedlozima pomoći radnicima tvrtki u stečaju.

Dok je DIOKI proizvodio 100 tisuća tona plastike, nastao je dug prema gradu i Holdingu od 88 milijuna kuna. Sada, kada je tvrtka u stečaju, šalju se čak i ovrhe za komunalnu naknadu. Dakle, prema Robertu Ježiću se dozvolilo da se dug popne do 88 milijuna s kamatama, a kad su radnici ostali u stečaju šalju se ovrhe i naplaćuje se komunalna naknada.

Medijima se obratio i bivši radnik DIOKI-ja Srđan Perković.

“DIOKI u stečaju je Gradu Zagrebu platio 2.200.000 kuna na ime komunalne naknade. Grad je mogao dopustiti da se taj novac isplati radnicima, te pričekati i naplatiti se nakon prodaje zemljišta koja su pod založnim pravima banaka. Slična stvar je i s Kamenskim. Intencija naše mjere je bila smanjenje iznosa i odgoda plaćanja. Dok je DIOKI proizvodio 100 tisuća tona plastike, nastao je dug prema gradu i Holdingu od 88 milijuna kuna. Sada, kada je tvrtka u stečaju, šalju se čak i ovrhe za komunalnu naknadu. Dakle, prema Robertu Ježiću se dozvolilo da se dug popne do 88 milijuna s kamatama, a kad su radnici ostali u stečaju šalju se ovrhe i naplaćuje se komunalna naknada”, kazao je Perković.

Perković je dodao da su radnici DIOKI-ja dosad dobili oko 10 posto, radnice Kamenskog 15 posto, a Gredelja 4,7 posto svojih potraživanja.

Rada Borić iz Nove ljevice podsjeća da su radnici ovih tvrtki radili mjesecima bez plaće, a radnice Kamenskog svojedobno su čak i štrajkale glađu. Prema tome, radnici ne traže oprost dugova koje su stvorili kao mnogi poduzetnici, već samo svoje plaće.

Dok je desničarski demagog Jonjić račune za komunalnu naknadu nazvao čačkalicama, Peović Vuković navodi kako su računi u slučaju Kamenskog iznosili skoro 3 milijuna kuna, iznos koji bi itekako pomogao opljačkanom radništvu.

Većinski negativni stav Gradske skupštine prema potraživanjima i pomoći radnicima otvoreno profilira njezin klasni karakter. Vladajuća garnitura na čelu s Milanom Bandićem već desetljećima u gradu plete koruptivno-klijentelističku mrežu kojom caruju privatni interesi odabranih poduzetnika, a radnicima i sirotinji povremeno se bacaju mrvice koje u Bandićevoj politici predstavljaju solidarnost. HDZ je mnogo širu kadrovsku mrežu izgradio po čitavoj državi, a upravo je osovina Sanader-Ježić i uništavala Dioki, pred očima gradske vlasti Milana Bandića. Nacionalističku družbu iz stranke Neovisni za Hrvatsku (Hasanbegović-Esih) radnička pitanja i problemi otvoreno ne zanimaju, budući da je parazitiranje na nacionalizmu mnogo unosnije.

Radnici u sve tri stranke lako mogu prepoznati svoje klasne neprijatelje.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org