Na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj ispred varaždinske Koke govornici su upozorili na teške uvjete rada u toj firmi i komentirali sudske tužbe koje je Sindikat PPDIV uputio Radničkom portalu. Povod tužbama je tekst o izrabljivanju radnika Koke u kojemu je PPDIV prozvan kao žuti sindikat koji ne radi na poboljšanju položaja radnika.

Jučer smo u Varaždinu ispred tvornice Koke u Jalkovečkoj ulici održali konferenciju za medije povodom četiri tužbe koje je Sindikat PPDIV (Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji) uputio našem portalu zbog teksta o uvjetima rada u varaždinskoj Koki.

Na konferenciji su govorili Luka Resanović, urednik Radničkog portala, Dimitrije Birač, član predsjedništva nakladnika portala Hrvatskog centra za radničku solidarnost (HCRS) i Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, koji je zadnjih godina organizirao niz uspješnih štrajkova (pirotehničari, Leistritz, Lipovljani Lignum itd).

Luka Resanović govorio je o teškim uvjetima rada u Koki i ponašanju PPDIV-a prema tim uvjetima: “Uvjeti rada iz godine u godinu sve su teži, radnici sve teže podnose tempo rada. Prošli mjesec su radili i 13 dana u komadu, sve subote i jednu nedjelju, uz mizerno plaćene prekovremene. Uz to, putni troškovi za rad vikendom se ne isplaćuju. Mnogi od njih ne žive u Varaždinu i nemaju osobne automobile, ali to nadređene ne zanima. Također, znamo da sada dolazi sezona kad će se opet tražiti veći intenzitet rada. Inspekcija za rad dolazi, ali uz najavu tjedan dana ranije, pa Uprava na brzinu reorganizira proizvodnju, da njih zadovolji, kad oni odu sve je po starom. Zaštita na radu također nije na nivou, prošle godine jedan radnik je pao i slomio križne ligamente, nakon što je radio 10 dana u kontinuitetu. Postavlja se pitanje kako na sve to reagira PPDIV koji bi ovdje trebao zastupati radnike. U Koki je 2016. izbio divlji štrajk, radnici su stali na sat vremena, jer fizički više nisu mogli izdržati tempo. PPDIV tada nije podržao štrajk. Radnici su tražili bolje uvjete i Kolektivni ugovor koji je istekao. Tri godine poslije PPDIV ne samo da se nije izborio za KU, već nije ni započeo kolektivne pregovore, a ni uspio organizirati sastanak s Upravom da se poboljšaju uvjeti rada. Prema tome, PPDIV svojim nedjeljovanjem objektivno stoji na strani Uprave. Znamo da Uprava i radnici stoje na suprotnim stranama. Upravi je u interesu viša stopa profita, radnicima veće plaće i bolji uvjeti rada. Ako PPDIV ništa ne čini, on je objektivno na strani uprave.”

Umjesto da se sredstva sindikata koriste za štrajkački fond kada bi došla vremena za to, čime bi radnicima pokazali da stoje uz njih, sindikalno rukovodstvo novac troši na tužbe portala koji piše o lošim uvjetima.

Dimitrije Birač govorio je o sudskom sporu i žutom sindikalizmu. “PPDIV je uputio Radničkom portalu ukupno četiri tužbe, tri privatne i jednu u ime sindikata, pokušavajući nas tako zastrašiti i financijski uništiti. Radnički piše o problemima, a sindikat se ne osvrće na to, nego tuži portal zbog pisanja o uvjetima rada. K tome, jednu sudsku pristojbu za privatnu tužbu plaća sindikat. Umjesto da se sredstva sindikata koriste za štrajkački fond kada bi došla vremena za to, čime bi radnicima pokazali da stoje uz njih, sindikalno rukovodstvo novac troši na tužbe portala koji piše o lošim uvjetima.” Birač je također naglasio da su problem sindikalna rukovodstva, a ne sindikati sami po sebi. Među sindikatima u Hrvatskoj ima i borbenih, a u slučaju da je u firmi žuti sindikat, radnici bi trebali pokušati smjeniti rukovodstvo, učlaniti se u borbeni sindikat ili organizirati vlastiti.

Tomislav Kiš iz Novog sindikata došao je na presicu podržati Radnički portal i iznijeti svoj pogled na tužbu.

“Ovakav način obračuna s nečim što si negdje pročitao, a što ti se ne sviđa smatram izuzetno oportunim, jer se dokazivanje da li je neki sindikat žuti ili ne sasvim sigurno ne može izvršiti na sudu. Takvo dokazivanje se vrši na terenu, u hali, zaključivanjem kolektivnih ugovora. Radnički portal s pravom doživljava tužbe kao udar na vlastitu opstojnost jer oni nisu komercijalni medij i ovakve pristojbe i novčane penalizcije bi ih uništile. Mi surađujemo s njima, oni su nam mnogo dobra učinili, a takav jedan portal koji se bori za radnička prava i otvoreno govori o problemima hrvatskog radništva ovog časa hrvatskom radništvu i sindikatima treba. Puno puta su probijali i medijske blokade, bili jedini medij koji je izvještavao o nečemu što je za sindikalizam i hrvatske radnike bilo značajno”, rekao je Kiš.

Osim Kiša, na presicu je stigao i predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) Siniša Miličić čime je pokazao da također podržava naš portal u ovoj sudskoj borbi.

Pripremno sudsko ročište održano je danas u zagrebačkoj Palači pravde, no nije zaključeno te se prebacuje na drugi termin koji zasad nije poznat. Već uoči samog ročišta, naš portal dobio je preko videa podršku od borbenih sindikalista i radnika iz raznih dijelova Hrvatske, iz raznih industrijskih grana.

Sudske tužbe PPDIV-a nas neće pokolebati u daljnjoj borbi za jačanje položaja radničke klase u zemlji i šire.

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org