Nakon što je INA prije nekoliko godina svoje benzinske pumpe odlučila ustupiti privatnicima preko franšiznog modela, počelo je pojačano izrabljivanje radnika. Javio nam se jedan radnik kako bi podrobno opisao noćnu moru kroz koju radnici svakodnevno prolaze kako bi se poduzetnici-franšizeri dodatno bogatili preko radničke muke.

Htio bih skrenuti pozornost na Inine franšize, kojima je osnovni cilj da se franšizeri obogate, budući da ne isplaćuju količinu novca koju od Ine dobivaju za radnike, a tu razliku ostavljaju sebi.

Ina franšize funkcioniraju tako da franšizer dobiva na korištenje svu opremu od Ine a na njemu je samo da vodi benzinsku pumpu na način koji je najbolji.

Ina uplaćuje franšizerima plaće za njegove djelatnike ali ne kontrolira koliko je stvarno franšizer uplatio radnicima pa se tako događa, da franšizer djelatnicima uplati minimalac a razliku ostavlja sebi.

Ne isplaćuje se dodatak na staž, plaća je ista, radili vi svaki vikend i blagdan ili niti jedan.

Krše se sigurnosni propisi, franšizeri štede na svemu čemu mogu i tako sebi prisvajaju novac pa tako djelatnici rade u poderanim odorama, ljetnim cipelama neprimjerenim za hladno vrijeme (8h točenja goriva vani), tuđim odorama. Ina ne kontrolira krše li se propisi pa tako franšizeri ne daju platne liste svojim radnicima, tjeraju ih na plaćanje manjkova za koje nisu krivi, sve kako bi zaradu ostavili sebi.

Svaki mjesec pumpa ima posjetu tajnog kupca, franšizeri ne pokazuju izvještaje djelatnicima pa su tako u mogućnosti svaki mjesec izmisliti “grešku” koju je radnik napravio te im tako uzeti određeni iznos s bonusa. Bonus se dobiva nakon što se uspješno prođu 3 tajna kupca za redom. Nadodajem, da i određeni iznos tih novaca franšizeri ostavljaju sebi te ne isplaćuju krajnjeg radnika, koji je i zaslužan za uspješan prolazak.

Krše se sigurnosni propisi, žene podižu i nose teške plinske boce, iako je zakonom propisano da se to ne smije. Artikli se prodaju na pumpi pa se donose od negdje gdje su na akciji i to franšizeri znaju i čak i potiču svoje voditelje, koji su najčešće njihovi kućni prijatelji i s namjerom postavljeni na to mjesto, da to rade.

Voditelji su povlašteni, ne toče gorivo, ne čiste, rade samo jutarnje smjene, imaju slobodne vikende i pošto su u jednoj smjeni potrebna 2 čovjeka, za vanjski i unutarnji prostor, obicno nastrada onaj koji radi sa voditeljem, jer sve mora odraditi sam. Također, na mjestu gdje treba biti zaposleno 7 djelatnika, zaposleno ih je 6, opet radi franšizerove uštede.

Krše se zakoni o radnom vremenu/odmoru radnika, radnici vrlo često nemaju zakonom propisan odmor od 12 h, te vrlo često iz popodnevne smjene (do 22h) idu u jutarnju smjenu (od 6h), sve kako bi povlašteni (u ovom slučaju voditelji i prijatelji franšizera) imali više slobodnih dana i vikenda.

Na nekim pumpama, prijavljeni su ljudi koji su tamo prijavljeni samo na papiru, tipa franšizerove žene, a da na istoj nemaju niti sata radnog staža.

Pumpe koje nisu u franšizama su na neki način povlaštene, ali niti jedan radnik sa franšize se ne moze premjestiti na orginalnu Ininu pumpu jer ih je franšizer ugovorom spriječio u tome, točnije, Ina ne smije zaposliti radnika koji dolazi iz njene franšize.

Posjete tajnog kupca su moguće svih 8h radnog vremena jednog radnika, što znači da svih 8h mora biti prisutan na vanjskom prostoru i točiti gorivo ili na unutarnjem nuditi aktivnu prodaju, što mu ne ostavlja mjesta za zakonom propisani odmor, odlazak na wc, obrok ili išta drugo. Naime, ako slučajno tajni kupac dođe u to vrijeme, pumpa dobiva lošu ocjenu i shodno tome, franšizer skida iznos sa place i bonusa (kojeg je već smanjio.
Ina i njezini sindikati su upoznati sa svim tim problemima, međutim, nisu napravili ništa, franšizeri se i dalje bogate na leđima radnika i ne poduzima se ništa da se to zaustavi.

Franšizeri se hvale kako su se obogatili, otvoreno pričaju o potplaćivanju inspektora i nitko im ništa ne može napraviti.

O štetnosti izlaganja svakodnevnim isparavanjima da ne govorim, naročito kod točenja goriva što nikome nije jasno kako je prošlo zakon…

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org