Županijski sud u Vukovaru donio je 4. 3. 2021. odluku kojom odbija tužbe Sindikata PPDIV i dvojice njegovih čelnika protiv Radničkog portala i pobija prvostupanjsku presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. To znači da Radnički nije dužan isplatiti četrdesetak tisuća kuna (plus kamate), koje je PPDIV od nas tražio, svjestan da su novinari Radničkog radili na volonterskoj bazi i na sudu se branili bez odvjetnika. Ipak, PPIDV nastavlja sudski goniti Radnički – uputili su Vrhovnom sudu zahtjev za revizijom presude vukovarskog Županijskog suda.

Županijski sud u Vukovaru donio je 4. ožujka 2021. odluku kojom odbija tužbe Sindikata PPDIV i dvojice njegovih čelnika protiv Radničkog portala i pobija presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Podsjetimo, Sindikat PPDIV i trojica njegovih čelnika uputili su ukupno četiri tužbe Radničkom u veljači 2019., za povredu časti, ugleda, dostojanstva i zbog duševnih boli uzrokovanih tekstom u kojemu smo pisali o lošim uvjetima rada u varaždinskoj peradarskoj tvrtki Koka i kritizirali rad PPDIV-a. Tužba glavnog povjerenika za Koku Bože Đurasa još uvijek je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

12. prosinca 2019. sudac Općinskog suda Hrvoje Vučić donio je presudu protiv Radničkog portala u korist sindikata PPDIV-a, predsjednika sindikata Denisa Paradiša i regionalnog povjerenika Davora Vrbeka. Presudom u ova tri predmeta sud PPDIV-u je dodijelio 43.450 kn (plus kamate), za duševne boli koje se sastoje od “nesanice, nervoze zbog objave članka”, “velikih neugodnosti”, “negativnih upita od strane članova svoje obitelji, kao što su djeca, supruga, majka” i “drhtanja kad se sjete članka”.

Sudac Županijskog suda u Vukovaru Krešimir Biljan u cijelosti odbija tužbene zahtjeve PPDIV-a za isplatom naknade štete, troškova parničnog postupka i troškova sastava odgovora na žalbu, što znači da Radnički portal nije dužan isplatiti četrdesetak tisuća kuna (plus kamate), koje su od nas tražili, svjesni da su novinari Radničkog radili na volonterskoj bazi i na sudu se branili bez odvjetnika. Županijski sud smatra da je objavom demantija PPDIV-a u “cijelosti sanirana šteta koja je eventualno nastala spornom objavom članka.”

Također, po ocijeni suda, “sam članak je uravnotežen te namjera autora nije bila vrijeđanje odnosno omalovažavanje tužitelja, već integralno predstavlja kritiku rada sindikata i njegovog vodstva i zbog nezavidnog položaja radnika Koke d.d., što je tema od interesa za javnost i predmet rasprave u medijskom prostoru.” Sud ističe da je “visoki stupanj slobode izražavanja imanentan demokratskom društvu i pluralizmu mišljenja” te kritiku upućenu PPDIV-u ocjenjuje kao “vrijednosni sud i kritiku o radu sindikata i njegovog vodstva obzirom na informacije koje je dobio o položaju radnika u Koki d.d.”

Sud zaključuje da naknada koju PPDIV potražuje od Radničkog portala “ograničava pravo na izražavanje i predstavlja nerazmjeran financijski teret”, stoga prihvaća našu žalbu i odbija prvostupanjsku presudu.
I idućim svojim potezom PPDIV je još jednom potvrdio da smo s pravom kritizirali njihov nerad: umjesto da se bori za svoje članstvo koje ga ujedno i financira teško zarađenim novcem, PPDIV nastavlja energiju, resurse i novac od članstva trošiti kako bi sudski gonio naš portal. Sindikat, Vrbek i Paradiš uputili su 16. travnja 2021. Vrhovnom sudu zahtjev za revizijom presude Županijskog suda u Vukovaru.

Naša borba protiv žutih sindikalista stoga nije gotova, a u međuvremenu zahvaljujemo sindikatima i svima koji su nas podržali.

Cijela presuda dostupna je na linku.