Zdravstveni i obrazovni sindikati uspjeli su jučer i danas okupiti velik broj radnica i radnika u prosvjedima oko povećanja plaća i boljih uvjeta rada. Radništvo je svojom brojnošću pokazalo želju za promjenom, a sada je red na sindikalnim rukovodstvima. S obzirom na prošlogodišnju kapitulaciju oko rasta osnovice plaća u javnim službama, nove najave štrajkova od strane istih aktera valja uzeti s oprezom.

U Hrvatskoj su jučer i danas održani prosvjedi radnika u zdravstvu i školstvu, sektorima koje razne antiradničke Vlade sustavno i dosljedno zanemaruju već dugi niz godina. U organizaciji granskih sindikata prosvjedovalo se ispred bolnica i na Markovom trgu uz visok odaziv samih radnica i radnika.

Kronologije radi, u tekstu ćemo prednost dati jučerašnjem prosvjedu zdravstvenih radnika.

Pod nazivom “5 do 12”, jučerašnji prosvjed organizirali su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS-MT) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH). Prosvjed je bio održan u dvorištima nekoliko bolnica – KBC-a Zagreb (Rebro), KBC-a Split, dubrovačke Opće bolnice, pulske bolnice itd. Riječ je o prosvjedima upozorenja, uz otvorenu prijetnju štrajkom u slučaju neispunjenja zahtjeva.

Na glavnom ulazu zagrebačkog Rebra okupilo se nekoliko stotina medicinskih sestara i tehničara koji su poručili da je raditi u sustavu zdravstva postalo neodrživo, zbog velikog broja prekovremenih sati i preopterećenja zbog manjka radnika, stoga zahtijevaju povećanje plaća kao dio novog kolektivnog ugovora.

“Sustav zdravstva u Hrvatskoj suočen je s brojnim problemima kao što je alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela, a potplaćenost i neadekvatni uvjeti rada razlog su sve većeg odlaska u inozemstvo. Medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari i ostali radnici nisu samo potplaćeni, već i rade u sve težim uvjetima, a sve su češće izloženi i agresiji i fizičkim napadima. Radimo jako puno i želimo raditi, ali isto tako želimo i da se naš rad cijeni”, kazala je okupljenima Gordana Miškulin (HSSMS-MT), te nam kasnije dodala kako su izdvajanja za zdravstvo u Hrvatskoj na samom europskom dnu.

“Jedna medicinska sestra danas radi ono što bi po standardu trebalo raditi njih tri ili četiri. Protestiramo jer ovakve više ne možemo ići kući gdje nas trebaju i naše obitelji. Također, želimo ići sa svojim obiteljima na godišnje odmore kao i drugi. Medicinske sestre su debelo potplaćene. Kad bi osnovica bila 1000 eura, plus uvjeti rada na to, i dalje bismo bili ispod europskog prosjeka”, rekla nam je Miškulin.

Sustav zdravstva u Hrvatskoj suočen je s brojnim problemima kao što je alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela, a potplaćenost i neadekvatni uvjeti rada razlog su sve većeg odlaska u inozemstvo.

Prema podacima Eurostata za zemlje Europske unije, jedino Bugarska, Rumunjska i Latvija za zdravstvo izdvajaju manje od Hrvatske. Iz naših ranijih tekstova poznato je da u Hrvatskoj trenutno manjka oko 12 000 medicinskih sestara.

Medicinski radnici najavili su i nove akcije – već sutra ponovno će se okupiti ispred bolnica te će dio njih otići do Ministarstva zdravstva gdje kreće novi val pregovora.

Drugi prosvjed koji nas zanima održan je danas u podne.

U organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH), na zagrebačkom Markovom trgu danas je prosvjedovalo oko 1500 prosvjetnih radnika, pristiglih autobusima iz čitave zemlje. Dok se pompozno najavljuje nova reforma obrazovanja, ostaju potplaćeni upravo oni koji bi tu reformu trebali provesti – prosvjetni radnici. Materijalni položaj radnika u osnovnom i srednjem školstvu stagnira još od velikog rezanja antiradničke Vlade Zorana Milanovića, stoga sindikati traže povećanje koeficijenta plaće od 6 posto, i to za sve obrazovne radnike; za svo nastavno i nenastavno osoblje – učitelje, stručne suradnike, spremačice, domare, tajnike, računovođe, kuhare itd.

Prosvjednicima se prva obratila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

“Pozivamo na jedinstvo, ujedinili smo naše snage s jednim ciljem, a to je rast koeficijenata složenosti poslova svim zaposlenicima. Svi obrazovni radnici sustavno su degradirani, materijalno i statusno. Dosta nam je odricanja i ponižavanja, dugo smo bili solidarni. Obrazovni radnici uvijek su prvi kada treba kresati. Hoće li Vlada i dalje dopuštati da učitelji, nastavnici i stručni suradnici budu najpotplaćeniji VSS radnici u javnom sektoru? Da spremačice čiste 50 posto veću površinu od propisane, da tajnice i računovođe imaju koeficijente manje nego 2011.? Ne tjerajte nas iz Hrvatske, već nas motivirajte da ostanemo. Obrazovna reforma mora započeti upravo reformom prema nositeljima obrazovanja. Ulazimo u reformu obrazovanja, pred nama su novi izazovi, poslovi i zaduženja. Jeste li motivirani?”, upitala je Šprem okupljene prosvjednike koji su na to glasno vikali “Ne!” i zviždali.

Nakon Šprem, govorio je i Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSSH, a potom je dvojac otišao na pregovore kod premijera Plenkovića. U međuvremenu, okupljenima se obratio mladi nastavnik iz Zaboka Daniel Pevec, te Radmila Miletić, predstavnica nenastavnog osoblja.

“O nenastavnom osoblju se malo zna, rijetko nas se spominje, ali smo važan čimbenik u radu ustanova. Jedino ustanova u kojoj se cijene svi zaposleni, koja ima popunjena sva radna mjesta može funkcionirati na dobrobit naših najmlađih. Nažalost, još uvijek postoji zabrana zapošljavanja što otežava normalno funkcioniranje u nekim ustanovama. Nije nam teško raditi, ne bježimo od posla, ali potrebno je valorizirati svaki rad i pošteno ga platiti. Sve više radnika bježi iz školstva. Godine 2013. koeficijenti su nam smanjeni, za znatno povećani obujam poslova radnici su nagrađeni manjim koeficijentom. Koeficijent kuhara u školstvu je 0,776, zdravstvenih radnika u učeničkim domovima 0,941, noćnih pazitelja u učeničkim domovima 0,776. To je sve manje za 500 do 1500 kuna od istog posla u drugim javnim službama”, kazala je.

Prosvjed je završio porukom organizatora: “Ako neće milom, onda će silom. Onda ćemo u štrajk!”, što je popraćeno masovnim odobravanjem prosvjednika. Već kojih sat vremena kasnije, nakon što su izašli s pregovora, Mihalinec i Šprem novinarima su kazali da nema potrebe za štrajkom na prvi dan školske godine u ponedjeljak 9. rujna, već se pregovori nastavljaju.

Prosvjede radnika u zdravstvu i školstvu svakako treba pozdraviti i podržati. Umjesto ogromnih davanja Crkvi, izdvajanja za NATO-ve imperijalističke misije ili pogodovanja raznim poduzetnicima, treba se boriti za održivost sustava zdravstva i obrazovanja. Kao i Milanovićeva, i aktualna Vlada oba sustava svjesno i planski ugrožava potplaćivanjem i ponižavanjem radnika, radi čega se stvara ogroman deficit radne snage i preopterećenost poslom. Budući da Vlada to ne radi slučajno, već u sklopu vlastite antiradničke strategije, i zdravstveni i prosvjetni radnici morat će se ustrajno boriti za poboljšanje vlastitog položaja, a tu će presudnu ulogu igrati sindikalna rukovodstva.

S obzirom na njihovu recentnu prošlost, daljnjem tijeku borbe i pregovora valja pristupiti s određenom dozom opreza. Naime, sva četiri sindikata (HSSMS-MT, SSZSSH, SHU, NSZSSH) su u studenom prošle godine sudjelovala u kapitulaciji prilikom borbe za rast osnovice u javnim službama. Tada su i Mihalinec i Šprem prijetili štrajkom 28.11., ali umjesto ispunjenja prijetnje potpisan je sramotan sporazum, pri čemu su se vodstva obrazovnih sindikata vadila da su protiv, ali su im vezane ruke. Osim toga, SHU je u svibnju prošle godine potpisao kolektivni ugovor nakon kojega su učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama smanjene plaće.

I ovih dana od istih aktera slušamo prijetnje štrajkom u slučaju neispunjenja sindikalnih zahtjeva. Mi ćemo obje borbe pratiti i podržavati, ali isto tako pozivamo sve radnice i radnike u zdravstvu i školstvu da pod budnim okom prate svaki potez sindikalnih rukovodstava i ne posustaju dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Nisu valjda silni autobusi danas dolazili u Zagreb radi novog razočaranja?

Radnice i radnici, predanost i ustrajnost koju svakodnevno pokazujete u radu s djecom i pacijentima, sada morate pokazati i u borbi za svoja zaslužena prava!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org