Antiradnička država prošloga je mjeseca udarila na novu skupinu radnika- učitelje i stručne suradnike u posebnim ustanovama. Učitelji koji svakoga dana marljivo i predano rade s djecom koja imaju poteškoće u razvoju prevareni su novim Kolektivnim ugovorom budući da su im smanjene plaće, čime se pokazalo da je ministrica Blaženka Divjak mjesecima obmanjivala radnike i javnost. Tim povodom sindikat Preporod jučer je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja održao prosvjedni skup “Svi smo mi posebni”.

Pod nazivom “Svi smo mi posebni”, u Zagrebu je jučer pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja održan prosvjedni skup protiv smanjenja plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama. Prosvjed je organizirao sindikat Preporod, a odazvalo se nekoliko stotina radnica i radnika.

Glavni razlog jučerašnjeg prosvjeda jest smanjenje plaća trima skupinama učitelja, i to upravo onima koji rade u najtežim uvjetima.

“Smanjenje su plaće učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama, a takvih ustanova u Hrvatskoj ima dvadesetak. Zatim, smanjene su plaće edukacijskim rehabilitatorima koji rade u redovitim školama, u posebnim razrednim odijelima gdje se školuju djeca s teškoćama. Treća pogođena skupina su učitelji razredne nastave koji rade u kombinacijama gdje nema dovoljno učenika, najčešće se radi o malim seoskim školama. Prema tim razlozima, formulirali smo i tri glavna zahtjeva koja smo iznijeli ministrici Blaženki Divjak koja nas je primila tijekom prosvjeda, a to je vraćanje plaća na onu razinu na kojoj su bile u travnju ove godine. Radi se o našim kolegama koji rade u najtežim mogućim uvjetima, koji ulažu enormne napore u svom poslu i često postižu sjajne rezultate”, kazao nam je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić te dodao kako su ministrici dali razuman rok do početka školske godine, nakon čega imaju pripremljene sljedeće korake u borbi koju namjeravaju iznijeti do kraja.

Govornice su istaknule kako su im plaće snižene bez njihovog znanja i uz stalna uvjeravanja kako do toga neće doći što se pokazalo kao laž. Sasvim opravdano, radnice i radnici osjećaju se prevareno i iznevjereno.

Osim Stipića, na prosvjedu su govorile i same radnice pogođene smanjenjima plaća- Tanja Biloglav iz Centra za autizam iz Zagreba, Tanja Dejanović-Šagadin iz Centra za odgoj i obrazovanje „Gojak“, Aleksandra Bednjanec Vuković iz osnovne škole Poliklinike Suvag, te Josipa Gorup-Rožić iz osnovne škole „Ljubo Babić“ iz Jastrebarskog. Govornice su istaknule kako su im plaće snižene bez njihovog znanja i uz stalna uvjeravanja kako do toga neće doći što se pokazalo kao laž. Sasvim opravdano, radnice i radnici osjećaju se prevareno i iznevjereno. Gorup-Rožić je dodala kako su mnogi edukacijski rehabilitatori ionako preopterećeni brojem učenika, te su stručni suradnici s najvećom tjednom satnicom neposrednog rada, a njihov posao predstavlja nezamjenjivu potporu u životima učenika i njihovih obitelji.

Rezanje plaća ovoj grupi učitelja posljedica je novog Kolektivnog ugovora (KU), potpisanog 15.svibnja ove godine između države i Sindikata Hrvatskih učitelja (SHU) kao većinskog sindikata u osnovnom školstvu. Nakon provedenog referenduma na kojem se njihovo članstvo većinski izjasnilo protiv, Preporod nije potpisao novi Kolektivni ugovor, što pokazuje da je, za razliku od SHU, ovaj sindikat vlastitu bazu dobro informirao i pripremio za ono što novi KU zaista i nosi u sebi. Sa otprilike 6000 članova u osnovnim školama, Preporod je manjinski sindikat, ali svakako borbeniji i oprezniji. Već je prva plaća nakon novog KU pokazala da su bili u pravu.

Iako je potpisan nakon (navodnog) izlaska iz gospodarske krize, Stipić upozorava da su u novom KU mnoga radnička prava smanjena, ograničena ili jednostavno nestala bez ikakvog objašnjenja. Razlozi jučerašnjeg prosvjeda samo su jedan od pet ili šest po radnike kritičnih odredbi. Stipić od ministrice stoga traži da se pokrene postupak izmjene Kolektivnog ugovora odnosno preinake određenih članaka i stavaka. S druge strane, ministrica Divjak je uz svoju PR mašineriju proteklih tjedana javnosti predstavljala da novim KU nitko ništa nije izgubio, odnosno da se radnicima nisu dirale plaće niti prava. Nakon ovomjesečnih umanjenih plaća, pokazalo se kako joj se ne može više vjerovati.

Iako je njihov sindikat potpisao ovaj (po radnike) loš KU, na jučerašnjem prosvjedu bilo je i članova SHU-a koji su pogođeni smanjenjima plaća, a na prosvjed su došli i učitelji kojima plaća nije smanjena, čime su iskazali klasnu solidarnost prema svojim kolegama. Borba ove grupe učitelja i sindikata Preporod sigurno neće stati ovim prosvjedom, a prostora za daljnju mobilizaciju drugih radnika (uzmimo samo zdravstvo, školstvo i predškolski odgoj), društvenih skupina i organizacija svakako ima.