Na jučerašnjoj konferenciji za medije Sindikat Preporod najavio je prosvjed na Markovom trgu, ako Vlada ne reagira vrlo brzo i ne ispuni njihov zahtjev – povrat plaća na razinu prije godinu dana, kad je učiteljima i stručnim suradnicima koji rade u posebnim ustanovama, s djecom s posebnim potrebama, oduzet dodatak na plaću za posebne uvjete rada.

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 23. 5. 2019., u 9:30 sati na Markovom trgu Sindikat Preporod obavijestio je javnost da Vlada već godinu dana ignorira i ne želi riješiti problem radnika u posebnim ustanovama.

Naime, prije godinu dana smanjene su plaće učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama, tako što im je oduzet dodatak na plaću za posebne uvjete rada. Time je ministrica Blaženka Divjak prekršila svoje obećanje da se plaće u školstvu neće smanjivati. Na apeliranje Preporoda da se mora ići prema rješavanju problema, jer ovi radnici rade vrlo zahtjevne poslove, jer im plaće ni inače nisu na razini na kojoj bi morale biti i jer im je ovim postupkom učinjena nepravda, premijer Andrej Plenković obećao je 19. rujna 2018. da će se osobno uključiti u rješavanje problema, no osim dva dopisa vezana uz Uredbu o koeficijentima radnih mjesta, ništa nije poduzeo.

“Plaće su se smanjile u rasponu od 150 do 600 kuna upravo kolegicama i kolegama koji rade najsloženiji posao u najzahtjevnijim uvjetima. Punu godinu dana mi smo poduzimali sve što smo znali dok nismo danas došli ovdje. Vjerovali smo da će problem biti rješen do jeseni, i ministrica nas je u to uvjeravala. Obratili smo se i premijeru, ne samo mi, nego i dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, predsjednica Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, predsjednik Udruge edukacijskih rehabilitatora… U rujnu 2018. smo prvi puta dobili obećanje koje je završilo rečenicom “vrlo jasno i točka”. U međuvremenu su naše kolegice i kolege ostale bez 2000 pa do negdje 7000 kuna”, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Konferencija sindikata Preporod o smanjivanju plaća učiteljima

Press konferencija sindikata Preporod na Markovom trgu o smanjivanju plaća učiteljima koji rade s djecom s posebnim potrebama

Objavljuje Radnički portal u Četvrtak, 23. svibnja 2019.

Stipić je najavio da će na prosvjed dovesti učitelje i stručne suradnike iz cijele Hrvatske ako se problem ne riješi u dva tjedna.

Na konferenciji za medije govorile su i radnice posebnih ustanova. Tanja Dejanović-Šagadin iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak rekla je da je problem u Centru Goljak to što su radnici sad u različitim pozicijama, jer su im oduzeti različiti iznosi, iako svi rade u istim, otežanim uvjetima. Kritizirala je neodgovoran potez premijera Plenkovića i neispunjavanje obećanja te dodala da smanjivanje plaća djeluje jako demotivirajuće na ljude. Aleksandra Miletić iz Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u kojoj se obrazuju djeca sa slušnim oštećenjima i govorno-jezičnim teškoćama također je kritizirala premijera i izrazila nevjericu u situaciju koja im se dogodila: „Radi se o par stotina kuna za koje ne možemo vjerovati da nismo zavrijedili.“ Tanja Biloglav iz Centra za autizam rekla je da se Centar osim problematikom autizma, bavi i problematikom djece s intelektualnim poteškoćama, a to su dva velika programa. Problem u Centru jest to što su neke vrste zaposlenika nestale i sve su stavljene pod kategoriju ‘ostali zaposlenici’. To znači da neki radnici sada rade 24-satni dnevni program njegovatelja, odgajatelja, stručnih podrški bez prava na posebne uvjete rada.

Nakon izjava za medije, predsjednik Preporoda i radnici nekoliko posebnih ustanova otišli su u Vladu predati zahtjev za vraćanje plaća na razinu od prije godinu dana.

Osim što pokazuje nemar prema našoj djeci s posebnim potrebama, ovakvim postupcima – bezrazložnim odbijanjem od plaća radnicima koji rade zahtjevne poslove u teškim uvjetima – premijer Andrej Plenković i njegova Vlada izravno sudjeluju u egzodusu radne snage. Velika je vjerojatnost da će radnici čiji se rad ne cijeni, koji s niskim plaćama teško preživljavaju, izgubiti volju za radom i bolje uvjete potražiti u inozemstvu. No, ne smijemo se prepustiti apatiji, nego se za bolje uvjete trebamo izboriti. Sindikat Preporod već je organizirao prosvjede i druge akcije – u lipnju 2018. organizirao je prosvjed učitelja zbog prekršenog obećanja ministrice Divjak, u studenom 2018. jednosatni štrajk prosvjetnih radnika zbog Vladine ponude rasta osnovice plaća od samo tri posto, a 16. prosinca 2018. zajedno s grupama učitelja Nastavnici organizirano i Školska zbornica organizirao je prosvjed Za sigurnu školu, a kako je jučer najavio, borbeno će nastaviti i dalje.

Podržimo Preporod i radnike jer borba za njihova prava ujedno je i borba za našu djecu!

Radnička pisma

Radnički portal objavljuje radnička pisma te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org