Vijest o otkazu Predragu Sekuliću, predsjedniku sindikata Nova Solidarnost i koordinatoru Stožera za obranu RNS, mora alarmirati što više radnika i sindikata u Hrvatskoj na uključivanje u borbu i davanje aktivne potpore.

Predsjednik sindikata “Nova solidarnost” i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić dobio je otkaz. U razgovoru s njim doznali smo pozadinu čitave priče.

U obrazloženju poslodavca INA-e, kao razlog otkaza, navodi se da je “odavao poslovne tajne i kroz medije nanosio štetu ugledu poslodavca”, kršio interne akte, pravilnike i poslovne kodekse. Međutim, sasvim je jasno da je pravi razlog odluke o otkazu ušutkivanje jednog od rijetko borbenih sindikalista koji je sustavno svojim djelovanjem i medijskim istupima ukazivao na brojne nepravilnosti u poslovanju INA-e. Kako se s otkazom nije složio sindikat, a otkazivanje ugovora o radu u slučaju sindikalnog povjerenika prema zakonskoj proceduri podrazumijeva pokretanje procesa nadomjesne sudske odluke, konačna odluka o otkazu trenutno je na sudu. Ne postoji zakonski rok u kojem se sud mora očitovati, ali postoje opravdane sumnje da je INA u nekim ranijim slučajevima utjecala na to da se odluke donesu u što kraćem vremenu.

Zajednička borba sindikata i Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak traje već tri godine, tijekom koje su organizirane mnoge akcije i medijski istupi, između ostalih i akcija sprečavanja opasnog odvoza sirove nafte iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte u Rijeci u srpnju 2016., zbog čega je Sekulić zaradio svoju prvu opomenu pred otkaz. Drugu opomenu pred otkaz dobio je u travnju ove godine, na osnovu dviju anonimnih prijava “zabrinutih radnika” koji su prijavi priložili 27 stranica “dokaza” – Sekulićevih medijskih istupa koji pokazuju kako Sekulić šteti ugledu tvrtke. Otkaz se upravo veže na tu, drugu opomenu jer je Sekulić “nastavio štetiti ugledu i nakon nje”.

Važno je napomenuti da Sekulić nije prvi član Nove solidarnosti koji je dobio otkaz. Jedan od utemeljitelja sindikata, Ivan Plazanić, otac četvero djece, dobio je otkaz radi korištenja poslovnog maila u privatne svrhe. Naime, Plazanić je mailom kolege obavještavao o nepravilnostima koje su se događale prilikom izdvajanja maloprodaje o čemu smo ranije pisali. Drugi kolega, Ivica Mikas, također je dobio otkaz iz istog razloga. Trenutno su oba otkaza na sudu.

Danas su ponovno iz Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije na press konferenciji upozorili na sustavno i namjerno upropaštavanje INA-e, pogotovo Rafinerije u Sisku, koju se unatoč dobrim poslovnim rezultatima prikazuje kao neisplativu i suvišnu. Rafinerija je i ove godine poslovala pozitivno s visokom konverzijom koja pokazuje veliki iscrpak skupih proizvoda iz sirove nafte. Rafinerija Sisak ima oko 80 posto konverzije, što je u ravnini rezultata koje postižu vrhunske rafinerije u svijetu.

Radnici Rafinerije i ovog su puta pokazali solidarnost sa Sekulićem, tako što su organizirali peticiju protiv njegovog otkaza te skupili gotovo 600 potpisa od ukupno 640 radnika koliko ih radi u Rafineriji. Sada još ostaje na vodstvu drugih sindikata u INA-i da se očituju o otkazu svome kolegi, a mi se nadamo da će ovog puta zajednička radnička borba i solidarnost imati prednost pred osobnim interesima.

U međuvremenu, Sekulić je dobio podršku od Udruge branitelja INA-e Sisak i od Zajednice klubova branitelja u INA-i koja broji preko dvije i pol tisuće članova. U skorije vrijeme, planira se sazvati sjednica Stožera kako bi se odlučilo o daljnjim koracima.

Mi ovim putem izražavamo našu punu i bezrezervnu potporu Predragu Sekuliću, jednom od najupornijih i najčestitijih radničkih boraca u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina, kao i Ivanu Plazaniću i Ivici Mikasu.

Otkaz Sekuliću i tretman prema članovima Nove Solidarnosti danas čini jedan od fokusa radničkog pitanja u Hrvatskoj, stoga se aktivnom potporom mora uključiti što više radnika i sindikata, nevezanih za INA-u. Upravo je višegodišnja borba radnika sisačke Rafinerije stvorila jake temelje za razvoj radničke solidarnosti, a svim nadolazećim generacijama radnika njihov rad može biti primjer.

PEGA NIJE SAM! PEGA JE JEDAN OD NAS!