Nakon što je Gradska skupština prije dva tjedna izglasala odluku o otkupu potraživanja kojom se pomoglo opljačkanim radnicima Diokija i Kamenskog, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić samovoljno je odlučio tu odluku srušiti. Uz pomoć HDZ-a, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, na današnjoj je izvanrednoj sjednici radnicima zabio nož u leđa.

Bivši radnici Diokija jučer su ispred zagrebačke Gradske skupštine u Ćirilometodskoj ulici održali prosvjed protiv pokušaja gradonačelnika Milana Bandića da poništi odluku Gradske skupštine o djelomičnom otkupu radničkih potraživanja, koja je donesena 6. svibnja. Prosvjed je održan u 16.30 sati, neposredno prije početka izvanredne sjednice Gradske skupštine sazvane od strane Bandića. Radi nedostatka kvoruma, sjednica je prebačena za danas kada Bandić je s antiradničkim savezom (HDZ, Neovisni za Hrvatsku) odluku poništio.

Da podsjetimo, prvi pokušaj u Gradskoj skupštini da se pomogne radnicima Diokija, Kamenskog i Gredelja desio se 31. siječnja, kada je Katarina Peović Vuković, rotirajuća zastupnica Radničke fronte, u ime Lijevog bloka (Radnička fronta, Zagreb je naš, Nova ljevica, Za grad) iznijela prijedlog da Grad djelomično oslobodi ili odgodi naplatu komunalne naknade poduzećima u stečaju koja imaju dugove prema radnicima (što su i sami radnici predlagali prošle godine). Time bi se otvorila mogućnost da se, u slučaju priljeva sredstava iz stečajne mase, taj novac upotrijebi za isplatu neisplaćenih plaća umjesto za komunalnu naknadu. Prijedlog tada nije prošao.

Drugi pokušaj od 6. svibnja bio je uspješan- prijedlog RF-a o otkupu dijela radničkih potraživanja i iznosu isplaćene komunalne naknade (radi se o 2,2 milijuna kuna kad je Dioki u pitanju, a 2,9 milijuna u slučaju Kamenskog) izglasan je, što omogućuje da se taj iznos isplati radnicima, a to je ionako mali dio ukupnog duga- preko 400 radnika dobilo bi oko 2 milijuna kuna. Podsjetimo, radnici Diokija potražuju oko 90, a radnice Kamenskog oko 40 milijuna kuna!

Međutim, nije dugo trebalo čekati na odgovor antiradničkog gradonačelnika Bandića, kojem je i to puno kada su radnici u pitanju. On je 15. svibnja Gradskoj skupštini poslao dopis kojim obustavlja primjene odluke o otkupu dijela potraživanja, te sazvao izvanrednu sjednicu Gradske skupštine, s argumentacijom da je odluka protivna zakonskim propisima RH. Zastupnici Lijevog bloka s pravom ove argumente gradonačelnika smatraju pravno neutemeljenima jer nije riječ o općem aktu, te gradonačelnik ne može obustaviti zaključak Gradske skupštine, već je dužan predložiti model primjene zaključka. Ovakvo “delanje” gradonačelnika pokazuje da naziv “rad i solidarnost” u nazivu njegove klijentelističke stranke predstavlja najodvratniji cinizam.

Pokazalo se kako su vladajuće elite, uz pomoć ultradesnih saveznika, spremne koristiti sva sredstva, uključujući i nelegalna, kako bi se poništile odluke koje su u interesu radništva, dakle suprotne njihovim interesima.

Na jučerašnjem prosvjedu okupilo se oko 70-80 ljudi, od čega su polovicu činili radnici Diokija, a od ostalih učesnika tu su bili i članovi RF-a, čija je članica Katarina Peović Vuković i iznijela prihvaćeni prijedlog o otkupu dijela radničkih potraživanja. Polako su počeli pristizati i gradski zastupnici. Prije zasjedanja Peović Vuković je u izjavama za medije još jednom istaknula da se radi o odluci koja je omogućila da radnici dobiju bar dio teško zarađenih sredstava, a gradonačelnik sada sve čini da se ta odluka opozove, jer ne želi da se provede odluka koju je predložio Lijevi blok. Smatra da je to glavni razlog jer se ne radi o novcima koji bi gradu bitno oštetili proračun, niti je grad oštećen pravnim okvirom, već se radi o političkoj odluci sa kvazipravnim objašnjenjima. Dodala je da je ova točka ujedno i jedina točka na dnevnom redu i da se nada da će zastupnici glasati kao i prošli put, te da gradonačelnikovo pokretanje procedure nije u skladu sa zakonom.

Na skupu nije bilo govornika, sjednica je počela oko 17 sati, a prosvjednici su stajali ispred skupštine, i tom prilikom smo popričali s radnicima Diokija. Nije im isplaćemo od 6 do 12 plaća plus otpremnine, u nekim slučajevima radi se o približno 140 000 kn, a u nekima i do 250 000 kn. Ne treba pojašnjavati kako se radi o velikom novcu za naše prilike i da opljačkani radnici teško preživljavaju bez svog zarađenog novca. Nakon stečaja sudbine su im različite- neki su morali otići u mirovinu, neki (uglavnom mlađi) su se zaposlili (npr. u zaštitarstvu ili kemijskoj industriji), a neki su u međuvremenu umrli.

Na prosvjed je došao i Zdravko Rumenović, koji je, nakon što je izbačen iz EKN-a, osnovao Sindikat radnika petrokemikalija i plastičnih masa. S ponosom je istakao da je većina radnika na prosvjedu bila u članstvu sindikata koji je osnovao. U mirovini je, a i s odlaskom u mirovinu je imao problema, jer mu je odluku o otkazu potpisao direktor, a ne stečajna upraviteljica. Osim plaća i otpremnine, duguju mu i iznos naknade za učešće u nadzornom odboru.

Vrijeme je prolazilo, a na ulicu su dolazile vijesti o toku sjednice Gradske skupštine, bilo da se radi o informacijama iznutra, bilo sa livestreama. Tako je došla i vijest da su, iako su prethodni put glasali u interesu radnika, ovaj put zastupnici iz ultradesničarske stranke Neovisni za Hrvatsku, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, promijenili svoj stav i da će glasati kako gradonačelnik želi. Tako se još jednom pokazalo da neoustaška desnica i interesi radništva ne mogu ići skupa, ako je netko i imao nekakvu iluziju o tome. Kako je vrijeme odmicalo zastupnici su pomalo napuštali sjednicu, pokazalo se da nema kvoruma i sjednica je oko 20 sati završena. Nova je zakazana za danas u 9 sati, i na njoj je antiradnička osovina odnijela pobjedu.

Pokazalo se kako su vladajuće elite, uz pomoć ultradesnih saveznika, spremne koristiti sva sredstva, uključujući i nelegalna, kako bi se poništile odluke koje su u interesu radništva, dakle suprotne njihovim interesima.

Radnička pisma

Radnički portal kreće s objavljivanjem radničkih pisama te ovim putem pozivamo sve radnice i radnike da nam se obrate s pričom s vlastitog radnog mjesta koju bismo onda objavili (moguće je i anonimno) na portalu. Cilj radničkih pisama jest u konkretnom raskrinkavanju pojedinačnih slučajeva eksploatacije i u podizanju svijesti o stanju radničke klase danas u kapitalizmu.

Radnička pisma možete slati u inbox FB stranice Radničkog portala ili na e-mail: urednistvo@radnicki.org